Spa Francorchamps Camping

10 mei 2019 in België, Tips voor reizigers & Campings en camperplaatsen

Ha, je hebt mijn blog over Spa Francorchamps campings gevonden! Grote kans dat je dan van plan bent om een race te bezoeken op ‘s werelds mooiste circuit. Heb jij al tickets om Nederlands grootste raceheld Max Verstappen dit jaar te bewonderen tijdens de Formule 1 van België? Ja? Mooi, nu alleen nog een slaapplaats. Vergeet de veel te dure hotels en de veel te kleine tentjes. Combineer het beste van beide werelden en ga met de camper!

Goboony Spa Francorchamps Camping Formule 1

Kamperen bij Spa Francorchamps

Niet alleen de Formule 1, maar bijvoorbeeld ook de 6 uur van Spa Francorchamps of zelfs de 24 uur van Spa Francorchamps zijn leuke races om te bezoeken. Ik ga zelf elk jaar naar de 6 uurs race en de ligging in de prachtige Ardennen maken het een heerlijk weekendje uit.

Ga je met de camper naar de Formule 1, dan zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de officiële camping, maar aangezien dit een tijdelijke camping is moet je hier geen luxe verwachten. Eigenlijk is het gewoon een grasveld met een paar mobiele toiletgebouwen. Er zijn echter enkele campings rondom het circuit te vinden die tijdens het GP-weekend in het teken staan van de Formule 1. Daarmee bedoel ik ook dat de prijzen iets opgeschroefd worden. De laatste optie is dan om een camping verder weg op te zoeken, maar van loopafstand is dan geen sprake meer. 

LET OP! Zorg dat je op tijd bent met reserveren. De campings zijn soms maanden van te voren al volgeboekt!

Mocht je ondertussen denken: ‘leuk en aardig, maar ik heb geen camper.’ Die huur je natuurlijk gewoon via Goboony

De officiële campings Green en Yellow

Als je een ticket koopt voor de Formule 1, kun je er gelijk een ticket voor de officiële camping bij kopen. Je kunt er voor kiezen om dan op Camping Green (ten zuiden van het circuit) of Camping Yellow (ten noorden van het circuit) te gaan staan. Het hangt er dus een beetje van af waar je langs het circuit wilt (en mag) staan. Onderaan deze blog zal ik daar nog enkele tips voor geven. 

Voor de nacht van zaterdag op zondag betaal je hier € 60,- voor en voor het hele raceweekend vanaf donderdag is het zelfs € 160,-. Best prijzig dus voor een tijdelijke camping met mobiele toiletgebouwen. Hier staat wel tegenover dat je niet dichter bij het circuit kunt overnachten. 

De kampeerplaats biedt verder plaats voor 1 voertuig en maximaal 5 personen.

Camping L’Eau Rouge

Persoonlijk zou ik toch voor Camping L’Eau Rouge kieze. Voor een camperplaats tijdens de Formule 1 betaal je hier € 24,- per nacht en € 4,- per persoon. Voor een buscamper betaal je zelfs € 18,- per nacht. Voor een nacht met 5 personen en een camper betaal je dus € 46,50. Je hebt hier vervolgens de mogelijkheid om voor € 3,- per nacht elektriciteit bij te krijgen en natuurlijk zijn de wc’s iets fijner en luxer dan de mobiele varianten even verderop. Let wel op: Wanneer je met 5 personen op vanaf donderdag t/m maandagochtend wilt verblijven is de camping wel duurder dan de Yellow en Green Campings, namelijk € 182,-. Gaat er een persoon minder mee of blijf je een nachtje korter, dan zit je alweer onder de € 160,-.

Waarom gaat iedereen dan niet naar deze camping? Er staat natuurlijk wel iets tegenover deze geldbesparing. Waar je bij de officiële campings maar 5 minuten van het circuit verwijderd bent, zul je bij Camping L’Eau Rouge een wandeling van een half uur moeten maken. Heb je daar geen problemen mee, dan is deze camping natuurlijk de beste optie voor jou! En vergeet niet dat je in de Ardennen zit, dus een kleine wandeling door het heuvelachtige landschap kan nog best leuk zijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon de fiets meenemen of op zoek gaan naar een shuttle bus. 

Aangezien L’Eau Rouge een permanente camping is kun je hier ook tijdens andere races logeren. Het is dan wel een aanrader om vooraf even te reserveren. Mijn allereerste keer dacht ik op de bonnefooi wel even langs te gaan, maar helaas was de camping toen al vol. Buiten het Formule 1 weekend om is het circuit trouwens prima bereikbaar met de auto en camper, dus kun je jezelf de wandeling van een half uur besparen. 

Goboony Spa Francorchamps Camping Uitzicht Ardennen

Speciale F1 campings

Buiten de officiële campings om worden er nog enkele andere tijdelijke F1 campings opgetuigd. Dit zijn vaak weilanden op de nabijgelegen boerderijen waar je op een iets meer voordelige manier kunt overnachten. 

Bij Camping F1 betaal je £ 110,- (ong. € 128,-). Pond ja, de camping is vooral gericht op Britten. De prijs is niet afhankelijk van het aantal nachten, dus je kunt voor dat bedrag het hele raceweekend terecht. Op Camping F1 is het mogelijk om een elektriciteitsaansluiting te krijgen. 

Op Camping Les Ecuries F1 ben je zelfs € 200,- kwijt voor een heel weekend. Ook hier staat het bedrag vast en is het niet mogelijk om met minder nachten voordeliger te logeren. Deze tijdelijke camping ligt iets dichterbij dan bovenstaande opties, maar voor het geld is het denk ik alleen een optie als de andere campings al vol zitten. 

Camping 35

Ten noorden van het circuit ligt Camping 35. Deze tijdelijke camping is niet alleen open tijdens de Formule 1, maar ook tijdens andere grote en middelgrote evenementen zoals de 6-uurs en 24-uurs races. LET OP: deze plekken zijn 6 meter, dus voor langere campers zul je dubbel moeten betalen!

De prijs voor een plaats tijdens de Formule 1 is vanaf € 135,- (donderdag t/m zaterdag, dus exclusief zondag). Voor een extra dag betaal € 40,- en elektriciteitsaansluitingen zijn beschikbaar voor € 20,-. 

Tijdens de 24-uurs race zijn de prijzen vanaf € 75,- en € 25,- per extra dag. Voor elk ander evenement betaal je een vast bedrag van € 20,- en is de prijs voor elektriciteit verlaagd naar € 10,-.

Goboony Spa Francorchamps Camping Selfie Circuit

Persoonlijke tips

Zoals ik al vermeldde bezoek ik jaarlijks de 6 uur van Spa Francorchamps. Ik ben hier eigenlijk per toeval terecht gekomen en hier is mijn liefde voor de racerij ontstaan. Het mooie aan deze lange races is dat je 6 uur de tijd hebt om elke bocht te verkennen. Spa Francorchamps is met 7 kilometer een flink circuit, dus er zijn veel mooie plekken waar je de race goed kan zien. 

Mijn tip: neem de ingang bij Les Combes (zuidkant van het circuit) en ga gelijk linksaf. Je kunt daar via een tunneltje onder het circuit door en komt zo aan de binnenkant van Rivage uit. Dit is het hoogste puntje en je kunt daarom een heel groot deel van het circuit zien. Als je bij diezelfde ingang rechtsaf loopt kom je aan het einde van het rechte stuk uit waar de meeste inhaalacties worden gedaan. Heb je iets meer geld uit te geven en koop je voor de Formule 1 een Gold-ticket, dan hoef ik het waarschijnlijk niet te vertellen. De mooiste bocht is natuurlijk Eau Rouge/Raidillon! 

Tijdens andere races dan de Formule 1 is er veel meer van het circuit bereikbaar en hoef je bijvoorbeeld niet extra te betalen om die laatste mooiste bocht te kunnen zien. Mocht je nieuw zijn in de racewereld, overweeg dan ook eens om een andere race of evenement te bezoeken en vooraf het circuit te verkennen.

Dan nog mijn persoonlijke Spa Francorchamps camping. Ik ga elk jaar naar Camping Challes. Deze ligt ongeveer 10 minuten rijden van het circuit en is daarom vaak net iets rustigers. 

Wist je dat de meest luxe campers in de paddock van de Formule 1 te vinden zijn? Deze immense motorhomes zijn eigenlijk gewoon kleine gebouwen die door middel van vrachtwagens mobiel zijn gemaakt en daarom de naam ‘motorhome’ mogen dragen. Wil jij net als coureurs ook van de luxe van een motorhome… Okey, misschien niet zo luxe, maar altijd beter dan een tentje toch? Huur dus gewoon een camper via Goboony!

Bekijk aanbod