Coronavirus: Veilig en flexibel reizen met een camper en meer. Lees alles over COVID-19. Lees meer

Reizen naar het buitenland: de mogelijkheden in Europa op dit moment

3 juli 2020 in Bestemmingen en Europa

Overweeg je naar het buitenland te reizen? Lees hier wat er op dit moment mogelijk is in Europa. We hebben lang in spanning afgewacht wat er deze zomer allemaal mogelijk zou zijn, maar inmiddels wordt er steeds meer duidelijk. Wie een camper heeft geboekt kan dalijk namelijk toch gewoon de grens over. We vertellen je waar je precies naartoe kan en wat de mooiste routes en bestemmingen zijn voor onderweg.

Deze blog wordt regelmatig bijgewerkt, dus houd ons in de gaten als je reisplannen aan het maken bent.

Update 1 juli: In verband met een recente toename in Corona gevallen in Portugal heeft de Nederlandse overheid de regio's rond Lissabon en Porto weer teruggezet naar code oranje.

Update 22 juni: Het is nu ook weer mogelijk om te reizen naar Spanje, Hongarije, Oostenrijk, Monaco en Cyprus.

Update 15 juni: Er zijn 5 extra landen bijgekomen die vanaf vandaag weer beschikbaar zijn als vakantiebestemming: Frankrijk, Zwitserland, IJsland, Polen en Liechtenstein. Het lijkt erop dat Spanje op 21 juni de deur weer wil open zetten voor toeristen uit de Schengenlanden. Wat de Nederlandse overheid betreft kunnen we hier dan ook terecht.

camperreizen in europa

De meeste landen in Europa zijn weer open voor toerisme

Sinds 15 juni is voor veel bestemmingen binnen Europa het advies naar code geel gegaan. Dat betekent dat er weer mag worden gereisd, maar je wel alert moet zijn op risico's. Hieronder vind je een overzicht van de landen die momenteel weer toegankelijk zijn.

Frankrijk en Monaco
Met Frankrijk gaat één van de meest geliefde vakantielanden dichtbij huis weer open. Voor velen betekent dit een weerzien met een prachtig camperland, voor andere camperaars biedt deze zomer wellicht de kans om voor het eerst kennis te maken met dit uitgestrekte en veelzijdige land. Bekijk hoe dan ook eens deze 4 camperroutes die we voor je hebben uitgestippeld. Wil je meer weten over camperplaatsen, regelgeving of wil je geïnspireerd raken door mooie reisverhalen? Lees hier dan alles over camperen in Frankrijk. Stadstaat Monaco is inmiddels ook weer open voor toerisme.

Duitsland
Vanaf maandag is het weer mogelijk om naar Duitsland te reizen. Voor camperliefhebbers is dat goed nieuws! Bekijk hier 3 mooie routes, o.a. door de alpen en het Duitse wijnlandschap. Voor de overnachting kun je hier alvast 10 camperplaatsen vinden. Meer tips en mooie routes voor Duitsland lezen? Bekijk hier al onze blogs over deze mooie bestemming, van tips over brandstof en maximum snelheden tot milieuregelgeving en reisverslagen van andere camperaars.

camper reis duitsland

België
Ook België wordt weer begaanbaar terrein voor ons. Dat betekent onder andere heel veel natuurschoon, mooie dagen aan de kust en eindeloos veel mogelijkheden voor mooie camperroutes. Lees bijvoorbeeld over de mooiste natuurgebieden10 leuke campings aan zee of begin je oriëntatie met onze uitgestippelde camperroutes. Meer weten over België als camperbestemming? Lees al onze blogs hier.

Italië
Met Italië is ook de weg naar het zuiden weer open. Lees je vast in met deze mooie camperroutes, of stippel je eigen route uit langs de bijzondere meren die Italië rijk is. Heb je Toscane op je lijstje staan, dan vind je hier ongetwijfeld een mooie camping. Hier vind je nog meer inspiratie voor je campperreis naar Italië.

Portugal
Toe aan zon? Portugal is dan the place to go to. Roadtrip door de Algarve? Of liever cross country? Er zijn tal van mooie opties om door Portugal te reizen. De kustlijn is enorm divers van noord naar zuid, maar ook in het binnenland kijk je je ogen uit. Lees hier meer over deze populaire bestemmingUpdate 1 juli: In verband met een recente toename in Corona gevallen in Portugal heeft de Nederlandse overheid de regio's rond Lissabon en Porto weer teruggezet naar code oranje.

Spanje
Eenmaal in het zonnige zuiden kun je meteen de Spaanse grens over. Perfect te combineren met een route door Portugal of langs de Franse kust. Doe hier vast inspiratie op voor je camper trip onder de Spaanse zon.

portugal camper huren

Zwitserland
We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen hoe adembenemend het kan zijn om door bergrijke gebieden te trekken met je camper. Gelukkig behoort Zwitserland deze zomer ook weer tot de opties. Om je vast lekker te maken vind je hier een 1643km lange route door het hele land. Deze tour brengt je langs onder andere 12 UNESCO werelderfgoederen, 22 meren en 5 alpenplassen.

Oostenrijk
Voor meer Alpenweides, zonovergoten bergtoppen en knödelsoep kun je natuurlijk ook doorrijden naar Oostenrijk. Een bezoekje Oostenrijk is goed te combineren met je tour door Zwitserland, maar is tegelijk ook een eigen route waard. Lees hier alles over een camperreis door dit adembenemende land.

Hongarije
Misschien onderbelicht, maar absoluut een topbestemming bij uitstek is Hongarije. Dit land heeft een enorm rijke historie, prachtige steden waar je dagen lang kunt genieten en last but most definitely not least de prachtige natuur. Doe hier vast inspiratie op, dan hoef je daarna alleen nog je camper uit te kiezen.

Luxemburg
Een land hoeft niet groot te zijn om toch indruk te maken. Het bewijs? Luxemburg. Ook hier mogen we zometeen weer naartoe. We hebben alvast 2 mooie routes voor je uitgestippeld in deze blog. Genoeg ruimte voor romantiek, natuur en bourgondisch genieten in dit kleine land.

Liechtenstein
Om nog heel even bij de meer bescheiden landen te blijven, Liechtenstein doet deze zomer ook weer mee. Het land leent zich misschien niet zo goed voor een campertocht van 3 weken, maar kan wel bij uitstek worden gecombineerd met je bezoek aan Zwitserland. Je vindt er prachtig berglandschap, middeleeuwse kastelen en vele mogelijkheden om te hiken of activiteiten in de natuur te doen.

Kroatië
Een andere bestemming die straks weer tot de mogelijkheden behoort waar veel camperaars blij van zullen worden is Kroatië. Met de enorme kustlijn, eilanden, prachtige natuur en mooie steden is er eindeloos veel te doen. Lees hier over Kroatië als camperbestemming, of kijk eens door één van deze reisverslagen. Nog niet overtuigd? Hier vind je 11 redenen om deze zomer naar Kroatië te gaan.

IJsland
Om nog even bij ongerepte natuur en blauw water te blijven, IJsland is vanaf 15 juni ook weer een mogelijke bestemming. Er komen is al een avontuur op zich, maar eenmaal aangekomen kijk je je ogen uit op dit vulkanische eiland met zijn ontelbare geisers, gletsjers en uitgestrekte vlaktes. Omdat de bevolking voornamelijk geconcentreerd is rond de hoofdstad, is er veel open natuur om doorheen te trekken waar je je alleen in de natuur waant.

De Baltische staten
Estland, Letland en Litouwen zijn vanaf 15 juni ook alledrie weer open voor ons en lenen zich uitstekend voor een gecombineerde camper trip. Dit gezin trok 20 weken door Europa en deed hierbij ook deze drie landen aan. Lees hier over hun ervaringen in Litouwen, Letland en Estland.

Tsjechië
Om nog even in het oosten te blijven kunnen we ook Tsjechië aanraden. Hoewel je Praag vast al kent, zijn er nog genoeg redenen om naar de hoofdstad terug te keren. Maar ook daarbuiten kun je bijzondere routes uitstippelen. Om ideeën te krijgen moet je vooral eens dit reisverslag lezen.

Polen
Een ander veelzijdig land in Oost-Europa is Polen. Met maarliefst 23 nationale parken en prachtige steden zoals Poznan, Krakau en Warschau is er erg veel te zien en beleven. Wist je ook dat Polen relatief een erg goedkope bestemming is? Dat is bijvoorbeeld fijn voor de brandstofkosten. Hier vind je meer tips over een camperreis naaer Polen en een uitgestippelde route.

Bulgarije
Last but not least, ook Bulgarije kun je weer toevoegen aan je opties voor deze zomer. Het land staat natuurlijk bekend om de stranden en het heldere water, maar het binnenland leent zich ook uitstekend om doorheen te reizen. Met de gebergtes, ongerepte natuur en de historische hoofdstad Sofia kun je er naar hartelust op uit trekken.

Cyprus
Wellicht een minder voor de hand liggende camper bestemming is Cyprus. Hier mag je weer heen, alleen kun je er nog niet heel gemakkelijk met de camper komen. De ferry naar Cyprus vertrekt namelijk vanaf Turkije, en voor dat land geldt nog code oranje.

bulgarije camper huren

Verwachtingen: met de camper naar Noorwegen, Griekenland en meer

Sommige Europese landen zijn er nog niet helemaal over uit vanuit welke landen er toeristen zullen worden toegelaten. De verwachting is dat daar binnen de komende weken duidelijkheid over komt. De kans is daarom groot dat ook de volgende landen binnenkort code geel krijgen toegewezen, en binnenkort dus weer toegankelijk zijn om naartoe te reizen. Houd deze blog in de gaten voor de laatste updates.

  • Noorwegen
  • Griekenland
  • Finland
  • Slowakije
  • Roemenië

noorwegen camper

Deze landen blijven afgeraden

De verwachting is dat Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk code oranje zullen behouden. Reizen naar deze landen wordt dus afgeraden. Verder geldt hetzelfde voor reizen buiten Europa. Sowieso is het verplicht om na terugkomst uit een land buiten Europa 2 weken in quarantaine te gaan.

Veilig op reis

Dat we weer de grens over kunnen, betekent natuurlijk niet dat we niet meer hoeven op te letten. Al deze landen vechten net als wij nog steeds tegen gezondheids gevaren en doen hun uiterste best om het Corona virus zo min mogelijk kans te geven op verdere verspreiding. Volg daarom de regels van de overheid op. Ga sowieso niet op reis als jij of een huisgenoot last hebt van coronagerelateerde klachten. Houd verder 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd drukte zoveel mogelijk. Juist met een camper zijn er zat manieren om de natuur in te trekken, te kiezen voor kleinschalige verblijfplaatsen en drukte te mijden.

Download voor vertrek ook ons hygiëne protocol voor een veilige camperoverdracht.

Bekijk aanbod