Reizen door Namibië met een Jeep

6 februari 2018 in Over Goboony en Over Goboony

Als je de kans krijgt om te reizen, moet je hem pakken…

Wij kregen de kans om met ons gezin door Namibië te reizen, 4 weken lang. Die kans was gecreëerd door mijn vrouw, Caroline, die met haar drukke baan als kinderarts heel sterk de behoefte voelde om meer tijd met haar eigen kinderen te besteden. Een maand een ‘sabbatical' bleek opeens praktisch te organiseren bij het ziekenhuis. Kwam dat voor mij goed uit? Nee, niet zo goed... Met Goboony zaten we midden in de voorbereiding van onze crowdfunding campagne. Gelukkig vond Mark, mijn compagnon bij Goboony, het OK dat ik weg ging. Dus het was vooral een kwestie van de zaken heel goed voorbereiden en dan toch maar gewoon GAAN…!

Deze reis gaf mij ook de mogelijkheid om het ultieme vrijheidsgevoel van een “camper” (in ons geval een Jeep met 2 tenten op het dak) zelf weer eens écht te ervaren. Het is geweldig om in een bedrijf te werken waar het credo “Share the freedom - Goboony” is, maar door de intensieve tijden die we als bedrijf doormaken, was het voor mij stiekem al best een tijdje geleden dat ik het vrijheidsgevoel kon ervaren.

Door Namibië met een 4x4

Goboony reizen in Namibië met Jeep

We hadden van verschillende vrienden gehoord dat Namibië een mooi en veilig Afrikaans land is om zelf doorheen te reizen. Het landschap is divers, de mensen zijn er vriendelijk, de natuur prachtig en uiteraard zijn er de wilde dieren: de 'big five'. Het leek ons ook het ideale moment om deze ultieme reis nu te maken, met kinderen in de leeftijd van 6 en 8 jaar oud. Het is een leeftijd waarop ze alles heel intens, maar wel al bewust beleven. Zo was de bestemming redelijk snel beklonken.

Door alle drukte was het best nog even lastig om te bepalen hoe we onze reis door Namibië gestalte zouden geven. Uiteindelijk kwamen we via-via uit bij Selfdrive4x4.com een Nederlandse reisorganisatie die reizen in Namibië organiseert. Zij organiseren ook workshops in Nederland waarop je uitgebreid te horen krijgt hoe het is om met een Jeep door Namibië te reizen, waar je aan moet denken en welke plekken mooi zijn. Via hen huurden we uiteindelijk de Jeep en via hun intermediair organiseerden we onze trip. De trip zelf werd een mix van campings, waar we met 2 tenten op het dak zelf konden overnachten, afgewisseld met een paar nachten in een luxe Lodge. Wij vonden het fijn om ons reisschema van te voren al vast te hebben liggen. A. hoef je er iets minder mee bezig te zijn tijdens je reis en B. kom je iets minder voor verrassingen te staan. En dat is toch een prettig idee als je met je relatief jonge gezin op reis bent en niet helemaal zeker weet wat je bij dit avontuur te wachten staat.

De camper - een 4x4 Jeep met 2 tenten op het dak

Goboony Namibië Jeep daktenten klaar voor nacht

Onze Jeep was eigenlijk een vrij ‘standaard' type Jeep, want je ziet ze in heel Namibië voorbij komen, de witte Toyota Hilux. Bij aankomst bleek er toch een kleine verrassing voor ons. 'Die van ons' bleek namelijk niet wit te zijn, zoals alle anderen, maar grijs. Net even anders! Toen ik hem zag staan bij de verhuurder dacht ik, hé, da’s vast een speciaal showroom model. Hij stond er helemaal opgepoetst en glimmend bij… Maar hij bleek klaar te staan voor ons. Waar een mens niet blij van kan worden... 😉

Alle basics die je voor je reis nodig hebt zitten er bij, een ijskastje, 2 tenten op het dak, lakens en dekens, een tafel, stoelen, gaspitten, borden, bestek, een BBQ rek, een afwasteiltje en een watertank. Verder had ik uit Nederland nog een Garmin, een omvormer van 12V naar 220V en wat extra USB laders meegenomen om al onze apparaten te kunnen opladen. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Nou, oké, kleren, een verrekijker en een fotocamera, dan ben je er wel. En een percolator voor een lekker bakkie (daar wordt mijn vrouw dan weer blij van ;-)

De tenten op het dak, toch wel de eye-catcher van de jeep, zijn heel makkelijk uit te klappen: rits open, riempjes los, de onderkant 180 graden uitklappen, een paar tentstokjes en klaar ben je. Als je eenmaal een beetje bedreven bent letterlijk maar 5 minuten werk. Zeker als je 2 kinderen hebt die het mooi vinden om op de Jeep te klimmen om even te helpen natuurlijk.

De ultieme plekjes in Namibië - onze "Boonies"

Tsja, en dan natuurlijk de reis door Namibië zelf. Wat een beleving. Het is eigenlijk moeilijk te beschrijven, maar ik doe toch een kleine poging. Namibië is overweldigend. Onze trip was allereerst zuidwaarts, vanuit Windhoek richting Zuid-Afrika bij Oranjerivier. Naarmate je zuidelijker komt wordt het landschap steeds droger, je komt er steeds minder mensen tegen, totdat je eigenlijk bij de Fish River Canyon alleen nog maar zand en stenen om je heen ziet. Alles wat je je van een woestijn voorstelt. Je voelt je heel klein in dit landschap. Wegen zijn ellenlange rechte stukken gravel road, zo ver je kunt kijken. Af en toe zie je een groepje Oryx, zebra's, struisvogels of impala’s. Je wordt er echt stil van… Wij zijn daarna via de ‘west-kant’ van Namibie omhoog gereisd naar het noorden. Via de befaamde rode duinen van de Sossusvlei, naar de witte duinen van Swakopmund, een levendig kustplaatsje, omhoog langs Spitzkoppe via een deel van Damaraland opweg naar Etosha, hét wild park van Namibië. Daar beleef je vanuit je eigen jeep de ultieme safari en kun je de big five (bijna) allemaal aanschouwen van een paar meter afstand.  

Goboony reizen in Namibië met Jeep wildlife

Ik heb - voor degenen die dat leuk vinden - een vrij uitgebreid reisverslag gemaakt met Polarsteps, een super leuke app die de GPS coordinaten van je trip bijhoudt (zonder dat je batterij van telefoon wordt leeggetrokken) en vervolgens de mogelijkheid geeft om foto’s en je verhaal toe te voegen.

En wil je echt weten wat ik een perfecte ‘Boonie’ vindt: hier een kort filmpje van mijn ultieme Goboony gevoel: 

Ik kan jullie allemaal aanraden om deze reis door Namibië een keer te maken. Wij waren er in de kerstperiode. Het weer is warm (30 - 40 graden), maar aangenaam en goed te doen. Meestal begint de regen pas in januari. Je kunt er ook reizen in onze mei- of zomervakantie. Het is daar dan winter. Dat uit zich alleen door koudere nachten. Dan is een goede slaapzak wel aan te raden. Je kan dan overdag makkelijker hiken omdat het minder heet is. 

Mocht je nog vragen hebben over mijn reis door Namibië, dan vind ik het leuk om je er alles over te vertellen. Mail me op support@goboony.com.

Foppe Mijnlieff