Op vakantie met een aangepaste camper

6 augustus 2018 in Ervaringen

Bij Goboony willen we dat iedereen van de vrijheid van een camper moet kunnen genieten, ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Gelukkig zijn er een aantal particulieren die hun camper rolstoelvriendelijk hebben gemaakt. Zo kunnen nog meer mensen genieten van een vakantie met een aangepast camper.

Goboony aangepaste camper rolstoelvriendelijke camper

Rolstoelvriendelijke camper

Als je aan een camper denkt, denk je misschien niet direct aan rolstoelvriendelijk. Campers hebben smalle deurtjes, je moet altijd een opstapje op en ze zijn van binnen gewoon ook heel smal. Gelukkig laten sommige mensen zich daar niet door tegenhouden. Soms zijn er handige harries die zelf hun camper aan hebben gepast en verhuurder Ellen vond toevalligerwijs haar rolstoelvriendelijke camper.

"Zoals je kunt lezen in mijn account heb ik de kampeerbus ontdekt toen ik bij auto-aanpassingsbedrijf Mobiel in Nieuwerkerk aan de Rijn was omdat ik een liftje in de achterbak van mijn auto liet inbouwen. Ik ben namelijk rolstoelafhankelijk en heb een aankoppelbare e-bike en die moet mee kunnen in de auto als ik ergens heen ga. Bij het auto-aanpassingsbedrijf stond deze rode kampeerbus met lift. En hij was te Koop, maar helaas bleek hij al verkocht aan een Belgische klant.” Toch kwam het uiteindelijk goed. “Maanden later werd ik tot mijn verrassing gebeld door het auto-aanpassingsbedrijf met de mededeling dat de kampeerbus wegens invoer problemen toch niet verkocht was. Ik wil zo veel mogelijk zelf doen, ook rijden, dus toen bleek dat het bedrijf mij kon helpen bij het inbouwen van handgas en handrem besloten we de bus te kopen.”

We zijn inmiddels al op een aantal plekken geweest met onze Rode Rakker: In Zeeuws Vlaanderen in Hulst en Groede en in het Belgische West-Vlaanderen, Dranouter en Westouter. Ook natuurcamping de Nieuwe Buyl in Sinderen was een leuke plek. Nu zijn we op reis door Duitsland, waar we ook stoppen in Berlijn en Denemarken” zo vertelt Ellen. “Onze overnachtingsplekken zoek ik van tevoren op en ik boek ze op internet. Dan is het makkelijk selecteren op aangepaste badkamers. Vaak helpt het om te bellen en vragen te stellen om erachter te komen of de plaatsen toegankelijk zijn. Op die manier is het gewoon heel fijn reizen in een camper.  Wat voor ons ook ideaal is is dat je een koelkast aan boord hebt. Medicijnen blijven koel. En wat zo fijn is aan onze bus is dat we achterop een fietsendrager hebben, ook dat heeft het auto-aanpassingsbedrijf gedaan. De fietsendrager is door een lift naar beneden te draaien en daarop kan dan makkelijk de al eerder genoemde e-bike bevestigd worden. Plus nog een gewone fiets.”

En Ellen gebruikt de camper niet alleen voor vakanties. “Soms wonen vrienden of familie in een huis dat niet toegankelijk is voor een rolstoel. We kunnen dan toch met de kampeerbus op bezoek komen en blijven slapen op het terrein of in de tuin. Bovendien hebben we een toilet aan boord. Dus een toiletbezoek is dan geen probleem.”

De camper is nog niet verhuurd en het lijkt Ellen wel spannend als de bus voor de eerste keer weggaat. “Ik vind het belangrijk dat een eventuele huurder de kampeerbus eerst ziet en even oefent. Tegenvallers kun je op die manier voorkomen. Eigenlijk zou je er een weekend mee weg moeten om te oefenen.”

Ellen heeft veel plezier van haar camper. Wil jij je camper ook aan laten passen of met een rolstoel op vakantie gaan, lees dan nog even zorgvuldig haar tips. “Houd er rekening mee dat het best veel is waar je bij het aanpassen van je camper op moet letten. Zoek sowieso een betrouwbaar auto-aanpassingsbedrijf en als je zelf wilt rijden, zorg dan voor een handgas en handrem segment en eventueel cruise controle. Kijk ook of het mogelijk is om in de bestuurdersstoel plaats te nemen, of de bestuurdersstoel kan draaien en of deze hoog of laag is. Denk ook na over waar je de rolstoel neerzet (houd rekening met de afmetingen van de rolstoel), waar je de handvatten zet en hoe je op het toilet komt.”

Goboony aangepaste camper

Rolstoelvriendelijke camperplaatsen

Is je camper er klaar voor of heb je een mooie camper gehuurd, dan wil je daarna natuurlijk ook op een mooie plek overnachten. Gelukkig zijn er best een aantal rolstoelvriendelijke camperplaatsen. Op de app van campercontact kun je het ook als filter aanzetten, waardoor het makkelijk zoeken is. Wij hebben een aantal leuke camperplaatsen voor je op een rij gezet, zowel in Nederland als in het buitenland.

#1 Ellen heeft al eens gekampeerd op natuurcamping Nieuwe Buyl in Sinderen. De camping ligt midden in de mooie natuur en ook historische stadjes bevinden zich in de nabije omgeving.

#2 Een camperplaats en een bierbrouwerij in een dat is altijd een goed idee. Bierbrouwerij Oijen heeft dit goed uitgespeeld. Je kunt hier niet alleen op een mooie plek overnachten maar ook genieten van lekkere biertjes.

#3 Camping Tussen hemel en aarde ligt in Groenekan en is een sobere maar mooie camping vanwaar men uitzicht heeft over het Noorderpark van Utrecht. Er is veel te doen en het je kunt er lekker genieten van de natuur.

#4 Camping international is een mooie camping in het Belgische Bomal sur Ourthe. Je kunt hier lekker kamperen aan de waterkant en in het stadje is iedere zondag een leuke markt.

#5 Aire Municipale du Moulin a Tan is een leuke camperplaats in het Franse Aix en Othe. Er is een vriendelijke beheerder, brandschoon sanitair. Er wordt ook wel gezegd dat als alle camperplaatsen zo zouden zijn, je nooit meer naar een camping hoeft.  

#6 Campingplatz Grossbüchlberg ligt in Duitsland. De camperplaats wordt beoordeeld met een 9.2 en dat is terecht. Het is een geweldige plek, met vriendelijk uitbaters. De plek heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Nog een laatste tip van Ellen: “Zit je in een rolstoel en wil je graag blijven kamperen? Laat je vooral niet tegenhouden door de beren op de weg en ga op zoek naar mogelijkheden. Op vakantie gaan in een aangepaste camper is heerlijk en je voelt je vrij.”