Milieuzones Frankrijk - Hoe zit het nu echt?

8 januari 2018 in Tips voor reizigers, Milieuzones en -vignetten & Frankrijk

Milieuzones in Frankrijk zijn een ingewikkeld verhaal. In verschillende camper communities zie ik regelmatig de vraag terugkomen en iedere keer zijn de antwoorden weer anders. Daarom leg ik je hier uit hoe het nu echt zit.

milieustickers frankrijk header goboony

Waarom?

In juli 2016 is Frankrijk begonnen met het instellen van milieuzones en het gebruik van milieustickers. De eerste stad waar dit werd gedaan is Parijs. De reden van de invoer van deze zones is eigenlijk simpel; oude en andere vervuilende voertuigen kunnen op deze manier geweerd worden uit grote steden en gebieden. Zo wordt de luchtkwaliteit verbeterd.

Milieuzones Frankrijk 

Je hebt in Frankrijk 3 verschillende milieuzones:

 1. De lage-emmissiezone 
 2. De tijdelijke milieuzone 
 3. De permanente milieuzone

Parijs, de lage-emmissiezone 

De lage-emissiezone (ZFE) is de vervanger van de tijdelijke en permanente zones in Parijs en omgeving. De ZFE is van kracht op doordeweekse dagen tussen 8 en 20 uur. Op die dagen mogen in het centrum van de stad alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 rijden en in de zone eromheen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 4. Ga je met een C-camper, dan geldt de ZFE de hele week tussen 8 en 20 uur. 

Je kan dus met de normale camper in de avond en in het weekend Parijs in rijden. Let wel, Parijs is een drukke stad dus afhankelijk van de grootte van je camper, kan rijden in Parijs heel vervelend zijn. Je kunt er ook voor kiezen om naar camping Beau Village te gaan (wel even reserveren!). De camping is dichtbij de trein die je snel naar het centrum van Parijs brengt. 

De tijdelijke milieuzone

De tijdelijke milieuzone (Zone de protection de l’air, ZPA) wordt ingesteld bij langdurige extreme luchtvervuiling. De ZPA is een vastgelegde zone, maar je hebt ook nog een Zone de protection de l’air departementale, ZPAd. Deze kan verschillen en hangt af van de lokale luchtkwaliteit. Informatie over de luchtkwaliteit per regio is te vinden op atmo-france.org/la-carte-des-aasqa, plan je reis goed en houd ook goed de matrixborden boven de weg in de gaten. Zo weet je of en waar de tijdelijke milieuzones van kracht zijn en weet je ook of je misschien je snelheid aan moet passen of wel of geen milieusticker nodig hebt in een betreffende regio.

De permanente milieuzone

De laatste is ‘Zone à Circulation Restreinte’, ook wel ZCR, is een milieuzone die permanent van kracht is. De zone gold alleen in Parijs, maar is vervangen door de lage-emmissiezone, dus meer informatie is niet meer nodig. Voorlopig worden er toch geen nieuwe meer ingesteld. Het begin en einde van de lage-emmissiezone, zie je nog wel steeds aan de oude borden:

Goboony milieuzones Frankrijk

Waar zijn de andere milieuzones van Frankrijk? 

Naast Parijs hebben ook andere steden in Frankrijk milieuzones, en daarnaast dus ook in een aantal departementen. 
De volgende steden en departementen hebben allemaal een tijdelijke milieuzone: 

 1. Annecy 
 2. Chambéry
 3. Drôme (departement)
 4. Isère (departement) en Grenoble
 5. Lille
 6. Grand Lyon
 7. Puy-de-dôme (departement) en Clermont-Ferrand 
 8. Rennes
 9. Straatsburg
 10. Haute-Garonne (departement) en Toulouse

Mocht je naar deze steden of departementen gaan, kijk dan van tevoren goed hoe het zit met de zones. Mocht je er voor in aanmerking komen, schaf dan ten alle tijden een milieuvignet aan. Mocht je niet in aanmerking komen (best een grote kans met een camper), zorg er dan voor dat je de zones vermijd. 

 

Milieuvignet Frankrijk, welke zijn er?

Er zijn stickers in zes verschillende categorieën: 0 (groen), 1 (paars), 2 (geel), 3 (oranje), 4 (rood) en 5 (grijs). In welke categorie jouw voertuig valt, wordt er gekeken naar het type voertuig, de hoeveelheid CO2-uitstoot (ook wel Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. De schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof) komen alleen in aanmerking voor een groene sticker, met deze voertuigen ben je lucky want dan gelden er geen beperkende milieumaatregelen. De meest vervuilende voertuigen, waaronder personenauto's (dus campers) geregistreerd vóór 1 januari 1997 krijgen geen sticker. Let op: de oltimer regeling geldt alleen voor voertuigen op Frans kenteken! 

Komt jouw (gehuurde) camper toch in aanmerking voor een sticker, dan kun je die hier regelen. Bestel de sticker op tijd want de levertijd kan ongeveer 10 werkdagen bedragen. Overigen krijg je binnen 4 uur een bevestiging van de bestelling en de factuur komt binnen 24 uur. Op die factuur staat een afbeelding van de milieusticker. Deze kun je tijdelijk gebruiken als bewijs bij een eventuele controle door de politie.

Meer tips voor je vakantie naar Frankrijk

Op onze site vind je nog veel meer blogs die je goed voorbereiden op je vakantie naar Frankrijk of om jou te helpen bij wat je voor je huurders kunt regelen, als soort extra service.

 • In deze blog lees je alles over de verkeersregels in Frankrijk, zo rijd je nooit te snel en ben je overal van op de hoogte.

 • In Frankrijk heb je ook tolwegen, daar vertellen we je meer over in deze blog.

 • Helaas staat Frankrijk ook bekend om zwarte zaterdag, wij vertellen je meer over de drukste tijdstippen en over hoe je zwarte zaterdag toch fijn door kunt komen.

Heb je na het lezen nog een prangende vraag? Laat het ons weten! Kijk ook ook in ons actuele camperaanbod om je volgende camperreis naar Frankrijk alvast te regelen! #LETSGOTOFRANCE