Met de camper naar Frankrijk - 4 camperroutes

2 november 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Frankrijk

Frankrijk is populair onder Nederlanders, omdat het dichtbij huis is maar toch een heel ander landschap en een heel ander klimaat kent. Om het meeste uit je vakantie te halen, kun je het best met de camper naar Frankrijk gaan. Zo kun je wandelen, surfen en wijnproeven allemaal in een reis. Om je goed op weg te helpen hebben wij 4 camperroutes door Frankrijk voor je uitgestippeld. Goboony met de camper naar frankrijk camperroutes reisroutes

Voor het reizen van een van deze routes kun je een camper huren via Goboony. Je vindt ze in allerlei soorten en maten! En om je helemaal goed voor te bereiden op je reis naar Frankrijk, kun je hier alles lezen over zwarte zaterdag, mooie camperplaatsen, milieustickers en verkeersregels

Camperroute 1: Zuid-Frankrijk

Deze route neemt je mee langs de Frans Mediterrane kust, oftewel De Côte d’Azur. De route start in Nice en brengt je via de kust in Montpellier. In Nice kan het genieten direct beginnen. Slenter door de kleine straatjes of over de antiek en brocante marktjes, drink koffie in de hippe wijk Quartier du Port, ga picknicken in het park of verken de kust met een lekker boottochtje. Andere steden op deze route zijn Marseille en Montpellier. Marseille is de grootste havenstad van Frankrijk en heeft in de binnenstad vooral veel mooie architectuur. In Montpellier kun je je goed onderdompelen in de cultuur. Er zijn veel musea en in historisch stadscentrum vind je vele smalle straatjes met winkeltjes en bezienswaardigheden. Het centrum van Montpellier heet Place de la Comédie, waar vaak straatartiesten en muzikanten te vinden zijn.Goboony camper Frankrijk camperroute Zuid Frankrijk

Zoals de naam al zegt, is deze regio bekend vanwege het water dat blauwer dan blauw is. Neem tijdens deze camperreis door Frankrijk vooral de tijd om te dobberen in dit azuurblauwe water en te zonnebaden op de stranden, maar wijk ook zeker even van de kust af. Wandel langs de lavendelvelden, geniet van de zoete geuren en ga op zoek naar de lekkerste wijn. De actievelingen kunnen zich uitleven in een kano of raft op de rivier de Durance. Sluit iedere dag af met de Franse cuisine. In de berggebieden eet je stevige maaltijden als gratin dauphinois en ravioli en langs de kust lichte maaltijden als vis en ratatouille. Vergeet ook zeker de heerlijke zoete desserts met noten, chocola, honing en amandelen niet.

Camperroute 2: De dorpjes van Zuid-Frankrijk

De vorige camperroute brengt je vooral naar de grote steden van het Zuiden van Frankrijk, met deze tweede route kom je juist in de mooiste dorpjes. De routes zijn ook goed te combineren voor wie wat meer tijd heeft.

De route begint in het dorpje Eze. Èze ligt op een 425 meter hoge klif en is al sinds 2000 jaar voor Christus bewoond. Eze ziet er uit als een sprookje, dankzij de kleine straatjes en steegjes van kleine keien en mooi bewerkte deuren. Niet gek dus dat de in Eze geboren Walt Disney van sprookjes zijn beroep heeft gemaakt. Het volgende dorpje, Saint-Paul-de-Vence, is oh zo charmant en erg klein en gemoedelijk. Het dorpje ligt op een heuvel en wordt omringd door een stadsmuur. Er heerst in dit dorpje rust. De locals spelen jeu de boules, zitten lekker buiten te kletsen en met elkaar te eten, maar zijn ook altijd in voor een praatje. Cannes is natuurlijk beroemd vanwege het filmfestival! In dit dorp gaat het om zien en gezien worden. Trek je mooiste jurk uit de kast en waan jezelf even een filmster. Dit gevoel kan je nog even vast houden in Saint Tropez! Saint Tropez staat natuurlijk vooral bekend als plek voor de rijken. Toch valt dat best wel mee en is het er eigenlijk heel gemoedelijk. Er hangt een beetje een hippie sfeer en er lopen veel kunstzinnige mensen rond. Zelfs uit eten gaan kan er met ieder budget.Goboony camper Frankrijk camperroute West-Frankrijk Bretagne

Camperroute 3: West-Frankrijk

Deze derde camperroute door Frankrijk start in Bretagne. In Bretagne vind je veel super mooie natuur. Het schiereiland heeft wel 1700 km kust en daarom kent het gebied veel mooie natuurwonderen en uitkijkpunten. Misschien wel het meest bijzondere is de Roze Granietkust (Côte de Granit Rose). De zeldzame roze granietblokken zijn maar een klein onderdeel van de gehele kust en komen maar op drie andere plaatsen in de wereld voor. Zo’n uniek verschijnsel kan je natuurlijk niet niet komen bewonderen. Op het meest westelijke puntje van Frankrijk is de Pointe du Raz, een indrukwekkende kaap die 72 meter boven de oceaan uitsteekt. Verder liggen er voor de kust van Bretagne 42 kleine eilanden, met allemaal een schitterende natuur en hun eigen bijzonderheden. Zo is er bijvoorbeeld île-de-Bréhat, dat ook wel bloemeneiland wordt genoemd door de mooie flora. Belle-Île heet simpelweg Mooi Eiland omdat het er zo mooi is. Les Sept Îles zijn zeven eilandjes die niet toegankelijk zijn voor mensen, omdat ze dienen als beschermd gebied voor vogels. Verder vind je in het gebied karakteristieke dorpjes en steden, die door hun rijke cultuur en historie benoemd zijn tot “villes d’art et d’histoire”. Vanwege de lange kust, zie je ook overal vuurtorens, waarvan sommige te bezoeken zijn met een gids.

<-- Premium blog lead generator CTA replacement block -->

Vervolg vanaf Bretagne je route zuidwaarts naar de stad Bordeaux. Een deel van deze stad staat sinds 2007 op de Unesco werelderfgoedlijst en verder staat de stad vooral bekend om de wijn uit de omliggende gebieden. Besteed je dag eerst aan slenteren door de stad en het bezoeken van musea om vervolgens te genieten van lokale gerechten, die je wegspoelt met een goed glas wijn.

Deze route is ook erg geschikt voor surfliefhebbers en is extra leuk in een toffe Volkswagen camper. Zo is het langs de Atlantische kust lekker rijden, van onder andere naar Mimizan en Hossegor tot Biarritz, plekken waar je ontzettend goed kunt surfen. Ben je gek op surfen, maar maak je liever niet deze reis helemaal naar het zuiden? Deze surfspots liggen iets noordelijker en zijn minstens zo leuk:

  • Dieppe in Normandië
  • Carcans Plage en Soulac-sur-Mer in Gironde
  • St Gilles-Croix-de-Vie in  Pays-de-la-Loire 
  • Côte Sauvage in Poitou-Charente

Om echt helemaal te kunnen genieten van je camperreis door Frankrijk is het natuurlijk wel fijn als je goed verzekerd bent. Op deze site lees je alles over een reisverzekering voor je camper, waardoor je zeker weet dat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. 

Camperroute 4: langs de Natuurkampeerterreinen in Frankrijk

Deze route neemt je langs de Natuurkampeerterreinen van Frankrijk. Natuurkampeerterreinen zijn bedoeld voor iedereen die houdt van het echte kamperen midden in de natuur. De kampeerterreinen liggen in eeuwenoude bossen, op bijzondere landgoederen, in knusse boomgaarden en op idyllische plekjes aan het water. Dingen als kantines en animatieteams heb je er niet, maar de basisvoorzieningen zijn goed geregeld. Er is goed sanitair met een toilet, stromend water en (op één terrein na) minstens een warme douche. Ook vind je op veel terreinen extra voorzieningen als een kampvuurplek en een slechtweervoorziening. Toch is er een ding het allerbelangrijkste; de natuur speelt de hoofdrol!Goboony Met de camper naar Frankrijk

In Frankrijk vind je 9 natuurkampeerterreinen die geschikt zijn voor campers. Stuk voor stuk liggen ze op idyllische plekjes in de heuvels of in de bossen. Overal heb je volop fiets- en wandelmogelijkheden, maar je kunt ook overal even helemaal niks doen. Meer informatie over de terreinen en hun omgeving vind je op de terreinzoeker van Natuurkampeerterreinen. De route begint op een van de drie van campings die iets ten zuidwesten van Dijon liggen. Dit zijn de campings Lotussy in Tussy, Le Petit Renard in Montambert en Vue du Lac in Fours. Op alle campings kun je met gemak een paar dagen blijven, niet alleen omdat de plekken zelf heel fijn zijn, ook omdat je in de omgeving volop kunt genieten van de natuur. Vervolg daarna je reis nog iets verder zuidwaarts in de Auvergne. Hier vind je Les Vernelles in Saint-Aubin-le-Monial, een stukje verderop in La Crouzille vind je Trouvé en nog iets zuidelijker Les 3 Etangs in Saint-Gervais-d'Auvergne. Op alle campings kun je wegdromen, ontspannen en opladen. Vanaf één van deze punten (je mag ze natuurlijk ook allemaal bezoeken) reis je achtereenvolgens verder naar Pont du Rouffet in Saint-Martin-Cantalès en Le Moulin de Liort in La Salvetat-Peyralès.

Aan het einde van de route ben je er zeker van dat je echt helemaal tot rust bent gekomen, de natuur heeft haar positieve uitwerking gehad en de terreinen hebben volop mogelijkheden geboden voor quality time met je geliefden. De kampeerterreinen zijn uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. En ondanks de focus op de natuur, kun je er met deze 6 persoons campers ook goed terecht.

Bonus route

Ik heb ook de route vastgelegd die ik in de zomer van 2018 door Frankrijk heb gereden. Ik doorkruiste het land: van Utrecht tot de Ardèche en van Marseille tot Parijs in mijn Volkswagen T3.  Een aanrader van formaat!

Kriebelt het om op pad te gaan? Frankrijk is een onuitputtelijke bron van routes. Doorkruis het oudste vulkanenlandschap in Centraal Massief, ga zeevruchten eten op een boulevard in Normandië of snuif de berglucht met deze route langs de Alpe d'Huez. En een geschikte camper om dit vakantieland te verkennen vind je natuurlijk bij Goboony! 

Bekijk onze uitgebreide camper reisgids
Ontdek meteen welke camper bij jouw plannen past, en welke bestemmingen je niet mag overslaan.