13 handigste apps voor camperaars

23 april 2019 in Alles voor je eerste camperreis, Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Tips voor reizigers & Tips voor eigenaren

De meningen over smartphones op vakanties kunnen erg verdeeld zijn. De een laat ze liever thuis om ongestoord van de vakantie te genieten, terwijl de ander de halve App/Play Store leeg koopt om van een smartphone de ultieme gadget te maken. We kunnen het niet ontkennen; de huidige mogelijkheden van smartphones maken het apparaat tot een handig en compact hulpmiddel voor camperaars. Voor iedereen die niet zijn smartphone (of tablet) achterlaat op vakantie, lees hier wat de 13 handigste apps voor camperaars zijn. Goboony handigste apps camperaars apps

13 verschillende soorten apps

De lijst is niet ingedeeld op basis van wat de beste apps zijn, maar op basis van functionaliteit. Oftewel, waar gebruik je de apps voor. Natuurlijk kan ik een opsomming geven van 17 verschillende camperplaatsen apps, maar waarschijnlijk gebruik je er toch maar een of twee. Tot slot heb ik met deze lijst ook rekening gehouden met de verschillende Stores. De App Store van Apple en de Google Play Store hebben een verschillend aanbod aan apps. In deze lijst heb ik geprobeerd zoveel mogelijk ‘universele’ apps te gebruiken. Waar dit niet mogelijk is geef ik natuurlijk een alternatief voor de verschillende platformen. 

1. Campercontact

De mooiste camerplaatsen binnen handbereik

Prijs: Gratis voor NKC-leden, anders € 1,99
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline mogelijk?: Ja
Taal: Nederlands

Met Campercontact vind je in meer dan 58 landen campings, camperplaatsen en serviceplaatsen en heeft met bijna 37.000 locaties het grootste aanbod. De belangrijkste meerwaarde van Campercontact is echter de actieve community die erachter schuil gaat. Er zijn veel goede reviews te vinden waardoor je niet snel voor verrassingen zult staan. Verder zijn er in de app ook leuke camperroutes aan te schaffen. De app geeft natuurlijk aan waar langs deze routes de beste camperplaatsen zijn te vinden. 

Ben je geen NKC-lid of huur je niet via Goboony, maar ga je toch liever voor gratis, dan kom je met de gratis app Campspace op betalende mini-campings en camperplaatsen terecht waar je idyllisch kan staan! 

In Noord-Amerika is RV Parky een goed alternatief en voor Australië en Nieuw-Zeeland kun je CamperMate gebruiken. 

2. Park4Night 

Prijs: Gratis, met in-app aankoop. Jaarabonnement is dan € 9,99
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Ja, na downloaden van kaarten
Taal: Nederlands

Deze app wordt gevoed door de internationale campercommunity en dat merk je. De plekjes zijn up-to-date en vaak erg gedetailleerd omschreven. De app werkt een beetje hetzelfde als Campercontact: mensen voegen zelf plekjes toe, zodat jij ze kan vinden. Van vergeten parkings vlak naast een haven, offroad weggetjes tot camperplaatsen aan een boerderij. Onze collega Marie betaalde voor de jaarabonnement en vond het zeker de moeite: "De functie waarbij alle plekken overzichtelijk op een kaartje bij elkaar staan was onmisbaar voor onze reis in Mallorca. Bovendien kon ik het ook offline raadplegen in de premium versie!" Wil je nog meer apps om die verborgen plekjes te vinden? Margje schreef er een uitgebreide blogpost over! 

3. Google Maps

De meest populaire navigatie-app!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Ja, na downloaden van kaarten
Taal: Nederlands

Laten we voorop stellen dat een navigatiesysteem speciaal voor de camper natuurlijk de beste optie is. Zeker voor grotere campers om bijvoorbeeld lage tunnels en te smalle wegen te vermijden. Deze blog gaat echter over apps en niet over navigatiesystemen. Google Maps staat dan bovenaan, vooral omdat het wereldwijd de meest gebruikte navigatie-app is. Dat is niet zomaar. Met Google Maps heb je de informatie van Google tot je beschikking en dat is veel. Héél veel. Denk aan openingstijden van restaurants, actuele verkeersinformatie en zelfs vertrektijden voor het openbaar vervoer en fietsroutes. Wel zo handig voor een stedentrip als de camper de stad niet in komt. Voor Android gebruikers zal Google Maps tevens de standaard navigatie-app zijn, dus je hoeft het niet eens te downloaden. Vergeet niet om af en toe de de optie ‘snelwegen vermijden’ te gebruiken. Het duurt iets langer, maar je komt langs veel mooiere wegen. Het gaat tenslotte niet om de bestemming, maar om de reis.

Een erg goed alternatief voor Google Maps is de steeds populairder wordende app Waze (tevens onderdeel van Google trouwens). Deze app is veel meer gericht op autorijden en leunt op een actieve community, waardoor je nog sneller op de hoogte bent van de verkeersinformatie. Dit maakt de app echter meer een app voor forenzen dan voor vakantiereizen. 

Heb je geen goede Europese databundel, ga je Europa uit of wil je gewoon gebruik maken van offline kaarten, dan is HERE WeGo de beste optie. Let wel op dat het gebruik van offline kaarten geheugen in beslag neemt. Dit moet dus wel beschikbaar zijn op je smartphone.

Tot slot nog een leuke tip voor Apple gebruikers: als je Apple Kaarten gebruikt, heb je de mogelijkheid om van de spraakfunctie Siri gebruik te maken. Wel zo veilig tijdens het rijden. 

Goboony handigste apps camperaars navigatie

4. Spotify

Om onderweg lekker mee te zingen!

Prijs: Gratis, voor premium (geen reclame en mogelijkheid tot offline afspeellijsten) betaal je € 14,99 per maand
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Alleen voor Premium leden en na downloaden
Taal: Nederlands

Onderweg muziek luisteren, daar heb ik de mooiste herinneringen aan. Auto langs de kant. Kofferbak open. Alle tassen eruit om vervolgens bij de cd-wisselaar te kunnen. Dit was natuurlijk in de tijd dat het handschoenenkastje nog een muzikale opslagplaats was vol met cd’s of cassettes. Mmm… Nostalgie. Gelukkig kunnen we tegenwoordig het handschoenenkastje gewoon gebruiken voor andere spullen, want muziek haal je gewoon uit de lucht met Spotify. Je stelt je eigen playlist samen of luistert naar een van de vele beschikbare afspeellijsten. Wil je dataverbruik besparen en heb je een Premium abonnement, dan kun je de afspeellijsten ook vooraf downloaden. Dit neemt natuurlijk wel opslaggeheugen van je smartphone in beslag. De reden dat Spotify bovenaan staat is de hoeveelheid muziek die er beschikbaar is. Combineer dit met de hoeveelheid afspeellijsten en je zult altijd wel iets leuks vinden om naar te luisteren. 

Een zeer goed alternatief voor Apple gebruikers is de eigen muziek app Apple Music. De hoeveelheid aan muziek is nagenoeg gelijk (beiden rond de 30 miljoen tracks). Alle populaire muziek is op beide apps waarschijnlijk wel te vinden, maar het verschil in aanbod zit vaak in de iets meer onbekende muziek. Zo kan ik een van mijn favoriete albums (Bachata Rosa van Juan Luis Guerra y 440) niet vinden op Spotify, maar wel op Apple Music. De reden dat Apple Music het overwegen waard is voor onderweg? De spraakfunctie. Je kunt Siri namelijk gewoon vragen om een bepaald album of een bepaalde afspeellijst af te spelen. Dan kan jij je handen gewoon aan het stuur en je ogen op de weg houden. 

5. Yelp

Voor als je geen zin hebt om zelf te koken!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Nee
Taal: Nederlands, maar internationale reviews

We kennen het allemaal. Je hebt lekker de hele dag achter het stuur gezeten en komt ‘s avonds aan op de plek van bestemming. Je bent zo slim geweest om voor vertrek al je avondeten in de koelkast klaar te leggen, maar hebt eigenlijk helemaal geen zin meer om te koken. Het is tenslotte vakantie. Dat is het moment om de app Yelp te gebruiken. Met deze app zoek je de beste restaurants in de buurt. Yelp heeft een erg actieve community, dus bijna elk restaurant heeft wel een nuttige review staan. Je weet zo vooraf of het eten zal smaken, betaalbaar is en of ze wel een beetje goede service verlenen. 

Hoewel Yelp eigenlijk wel alleenheerser is op het gebied van restaurant reviews, zou je ook het hierboven genoemde Tripadvisor kunnen gebruiken. Ook deze app biedt namelijk reviews van restaurants, naast de reviews over eigenlijk alles wat met tripjes te maken heeft. 

6. Camper Leveler (van eland apps)

Laat die waterpas lekker thuis!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Android
Offline beschikbaar: Ja
Taal: Nederlands

Misschien wel dé app voor camperaars (met Android telefoons). Er zijn veel waterpas apps beschikbaar, zelfs voor de camper, maar die van eland apps is waarschijnlijk wel de beste. Naast de functie om de camper waterpas te zetten, zit er ook een hulpmiddel in om te bepalen aan welke kant van de camper de zon opkomt en weer ondergaat. Ook handig is de checklist waarmee je kunt nalopen of alles wel klaar is voor vertrek. 

Voor de iPhone gebruikers is er de vergelijkbare, maar wel betaalde app Camperset. Net als bij Camper Leveler, kun je in deze app de wielbasis aangeven, zodat je precies weet welk wiel met hoeveel centimeter verhoogd moet worden. Deze app is echter wel engelstalig. 

Tot slot wil ik nog de tip meegeven dat deze apps niks waard zouden zijn zonder de interne waterpasfunctie van je smartphone. Zeker de iPhone gebruikers zou ik aanraden om de € 3,49 te besparen en gewoon de waterpas-app van Apple te gebruiken. 

De zon, die komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Om te weten waar dat is gebruik je natuurlijk gewoon de kompas-app die op elke smartphone wel te vinden is. 

7. SatFinder

Gericht richten van je schotel!

Prijs: € 5,99
Beschikbaar voor: Apple
Offline beschikbaar: Nee
Taal: Engels

Niet iedereen heeft de luxe van een schotel-tv in de camper, maar mocht je dat wel hebben, dan is het natuurlijk fijn om de juiste satelliet te kunnen vinden. In deze app voor de iPhone en iPad kun je invoeren welke antenne je hebt, welke satelliet je zoekt en met de camerafunctie kijk je nauwkeurig of er geen obstakels in de weg staan. Voor Android zijn er veel soortgelijke apps die vinden die wel gratis zijn. Zoek in de Play Store simpelweg ‘Sat Finder’ en kies er een uit.

Goboony handigste apps camperaars sterrenhemel

8. AccuWeather

De meest accurate weer-app!

Prijs: Gratis, maar met reclame. Te verwijderen vanaf € 1,99.
Beschikbaar voor: Apple, Android
Offline beschikbaar: Nee
Taal: Nederlands

De naam zegt het al. Dit is de meest accurate weer-app. Vooral je locatie wordt erg nauwkeurig bepaald en hoewel ik het zelf nog niet heb kunnen ervaren, zouden de lokale buien ook goed weergegeven moeten worden. Nooit meer een regenmelding als het niet regent of geen melding als het wel regent dus. Er is wel wat reclame te vinden in de app, maar die is al vanaf € 1,99 per maand te verwijderen als dat je echt stoort. 

Je kunt natuurlijk ook gewoon de weer-apps gebruiken die al op je smartphone fabrieksaf geïnstalleerd zijn.

9. iTranslate (betaalde versie)

Voor als je Duits/Frans/Portugees/... niet geweldig is!

Prijs: Gratis, maar de spraakvariant Voice kost € 9,99 
Beschikbaar voor: Apple, Android (alleen iTranslate, niet de andere apps van dezelfde maker)
Offline beschikbaar: Ja
Taal: Meer dan 90!

Natuurlijk kun je vertaal-apps gebruiken om te vragen waar het toilet is, maar wist je al dat je ook met deze app hele menukaarten met je camera kunt vertalen? Zelfs Chinese, Japanse en Koreaanse tekens worden herkend (hier is de app Waygo misschien wel iets beter in trouwens). Hoewel de app zelf gratis te gebruiken is, mis je wel bepaalde functies zoals het downloaden van talen voor offline gebruik en de camerafunctie. 

Wil je liever niet betalen voor een vertaal-app, neem dan Google Translate. Lange vertalingen worden iets minder goed overgenomen dan bij iTranslate, maar je hebt hier wel alle functies beschikbaar. 

10. XE Currency

Omdat we niet in de hele wereld de Euro gebruiken!

Prijs: Gratis
Beschikbaar voor: Apple, Android
Taal: Engels

XE Currency uploadt elke minuut de actuele wisselkoersen, zodat je altijd de juiste prijzen tot je beschikking hebt. Er is een betaalde versie beschikbaar, maar als je de reclames niet erg vindt, dan is dat de moeite niet waard. 

Een ander alternatief is de app Unit Converter. Hiermee reken je niet alleen valuta om, maar ook bijvoorbeeld de snelheidslimieten in Engeland. 

Extra's

11. E-Trailer

Met de E-Trailer app en de bijbehorende slimme modules wordt het mogelijk om je camper slim te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de bandenspanning inzien en waarschuwingen ontvangen wanneer de druk in de banden te hoog of te laag wordt. Daarnaast kun je ook de inhoud van de gasfles inzien, zien wanneer de camper compleet waterpas staat, of er nog een dakluik open staat en nog veel meer! De E-Trailer app heeft een gratis demo functie, zo kun je alle producten bekijken en ontdekken hoe het in zijn werk gaat! Handig toch?

12. Polarsteps

Met Polarsteps kan je precies bijhouden waar je allemaal geweest bent. De app heeft een slimme manier gevonden om zonder al te veel batterijverlies je locatie te volgen. Voeg vervolgens je foto’s toe en je hebt een leuk dagboek van je reis. Natuurlijk kun je ook een geschreven dagboek bijhouden in de app en je complete reis delen met het thuisfront. Zo reizen je vrienden en familie altijd een beetje met je mee.

13. Roadtrippers

Het idee achter Roadtrippers is dat de leukste herinneringen aan reizen ontstaan tijdens een leuke omweg. De app verzamelt allemaal leuke, gekke en bizarre plekjes waar de gemiddelde toerist niet snel heen zal gaan. Ik moet hier wel bij opmerken dat het aanbod in Europa nogal tegenvalt, maar als je ooit een roadtrip door de VS wilt maken, dan is deze app zeker een must!

Wil jij deze apps ook proberen, maar heb je nog geen camper? Geen probleem. Huur een camper via Goboony!