Goedkoop tanken in Europese landen

29 oktober 2018 in Camper- en campingtips, Tips voor reizigers & Europa

Wanneer je op reis gaat naar een land in Europa is het natuurlijk handig om te weten in welke landen je allemaal goedkoop kunt tanken. In deze blog zetten we handige (geldbesparende) tips op een rijtje zodat je goed voorbereid op weg gaat.

Wil je tanken net over de grens? Lees dan even de artikelen over goedkoop tanken in België en goedkoop tanken in Duitsland.

Goboony goedkoop tanken Europa

# Rij zuinig

Als je zuinig rijdt, kan je brandstofverbruik besparen. Hoeveel brandstof een camper verbruikt, hangt af van het soort camper waarin je rijdt, maar ook van je rijstijl. Een zuinigere rijstijl kan voor zowel benzine als diesel een jaarlijkse besparing tussen de €170 en €290 opleveren. Bovendien vermindert het de onderhoudskosten, doordat de camper onderdelen minder snel slijten. Een aantal tips om zuinig te rijden:

  • Rijd constant. Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling en rijd zoveel mogelijk met een gelijknamige snelheid. Of terwijl: 80 km per uur in de vijfde versnelling, 50 km per uur in de vierde versnelling.

  • Kijk zoveel mogelijk vooruit. Moet je stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los en laat de camper in de versnelling van dat moment uitrollen.

  • Zet de motor af bij kort stilstaan, zoals bij een spoorwegovergang of wanneer je in een lange rij staat voor een stoplicht.

  • Controleer de bandenspanning voor vertrek. De juiste bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik, betere grip, een langere levensduur en een korte remweg.

# Diesel of benzine?

Voor autorijders geldt dat diesel een stuk goedkoper is voor mensen die veel onderweg zijn: het precieze omslagpunt ligt ergens tussen de 20.000 en de 25.000 kilometers per jaar. Let wel op: diesel is misschien een goedkope brandstof, maar het vervuilt wel het milieu veel meer dan benzine. Daardoor moet je ook meer belasting betalen als je een dieselauto hebt. Ook heb je in best veel Europese steden te maken met milieuregels. Voor campers is dit ook zeker het geval. Je kunt zelfs veel steden niet in omdat veel campers ouder zijn dan de gestelde limiet van de steden. Met benzine heb je hier minder last van. In onze tips voor reizigers vind je meer blogs over milieuzones in verschillende landen.

# Nieuwe brandstofnamen

In het verleden vond er vaak verwarring plaats over de namen van de brandstoffen wanneer er over de grenzen werd getankt in de Europese Unie. Automobilisten krijgen daarom sinds 12 oktober 2018 aan de pomp te maken met nieuwe namen voor brandstoffen. Sinds die dag zijn tankstations verplicht nieuwe etiketten te plaatsen, waarbij Euro95 voortaan E10 gaat heten en Euro98 de naam E5 krijgt. De wit-zwarte labels zijn in de gehele Europese Unie voortaan hetzelfde en moeten een einde maken aan verwarring bij het tanken over de grens. De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. Zo zijn alle labels voor benzine rond, met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen zoals lpg en waterstof krijgen een ruit. Voorlopig is het nog niet nodig om de codes uit je hoofd te leren of ze in je notities te zetten. De oude benamingen blijven namelijk voorlopig nog naast de nieuwe benamingen staan aan de pomp. De nieuwe codes kunnen vooral behulpzaam zijn bij tanken in andere landen van Europa.

# Ken de verkeersregels in het buitenland

Naast die milieuregels is het ook belangrijk om de hoogte te zijn van andere regels. Lees je in over de verkeersregels en snelheidslimieten van je vakantiebestemmingen (en de landen waar je doorheen komt) voordat je aan je reis begint. Eerder schreven we al over verkeersregels Italië, verkeersregels Duitsland, verkeersregels Frankrijk en verkeersregels Engeland. In sommige landen is het verplicht een vignet te hebben voor tolwegen, ook daar kun je meer over lezen in de tips voor reizigers.

# Brandstofprijzen

Wil je naar landen waar je echt goedkoop kan tanken in Europa? Dat is dit de top 5 landen waar je het goedkoopst kan tanken in Europa:
Rusland: 0,60
Oekraïne: 1,02
Bulgarije: 1,15
Polen: 1,18
Litouwen: 1,20

De bovengenoemde cijfers zijn gebaseerd op euro’s. Wil je de prijzen van de overige landen in Europa zien? Ga dan naar de brandstofprijzen lijst van de ANWB.

Ben je al klaar voor de reis maar heb je nog geen camper? Kijk dan op de website van Goboony om een camper te huren.