Een camperroute langs de Portugese kust

25 november 2022 in Bestemmingen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Portugal

Deze camperroute begint in Lissabon en eindigt in Sagres. Onderweg ontdek je waarom Portugal het ideale land is voor een camperreis...

Een camperroute langs de Portugese kust

Een route uitstippelen in Portugal is knap lastig. De waanzinnige lijst van prachtige Portugese bestemmingen waar je uit kan kiezen zorgt voor een flink luxe probleem. Weleens gehoord van Sagres? Zet die maar bovenin dat lijstje!
Goboony camperroute langs de Portugese kust

Eindbestemming Sagres

Het authentieke dorpje ligt in Algarve, in het meest zuidwestelijke puntje van Europa. De natuur waarin het dorpje zich begeeft is vrij afgelegen en daarom zo puur als het maar kan. Als je van surfen houdt voel je je hier als een vis in het water. De lange zandstranden in verschillende richtingen (omdat het dorp zich op het meest zuidwestelijke puntje bevindt) dragen bij aan golven van verschillende groottes. Of je nou een beginnend of doorgewinterde surfer bent, er is altijd wel een golf die jij kan pakken.

Ook is het dorpje een mooie bestemming wanneer je toe bent aan een rustig plekje in de Algarve omgeving. De stranden liggen hier -in tegenstelling tot veel andere stranden in deze omgeving- niet propvol, en op straat wordt je niet overlopen. Toch wel zo fijn!
Goboony camperroute langs de Portugese kust

Lissabon: waar het avontuur begint

Maar hoe komen we in dit dorpje? We beginnen in Lissabon en rijden in zuidelijke richting. Deze reis is ideaal met de auto of camper, je kijkt je onderweg je ogen uit. Tijdens deze rit rijden we langs nationale parken en prachtige dorpjes. Onderweg zijn er een aantal camperplaatsen maar ook wildkamperen wordt op veel plekken toegestaan of gedoogd. Onze eerste pitstop is Parque Natural da Arrábida, slechts 45 minuten ten zuiden van Lissabon. Riemen vast!

Ongerepte natuur

Nationaal Park Arrábida staat bekend om haar prachtige landschap en witte stranden. Turquoise gekleurd water en krijtachtige rotsen maken deze plek tot een prachtig schilderij die je simpelweg met eigen ogen moet zien. Dit Portugese paradijsje is niet alleen de ideale plek voor een heerlijke strandwandeling of tocht over de groene hellingen, maar heeft ook een heel aantal culturele hoogtepunten die zeker de moeite waard zijn. Breng een bezoekje aan een van de kastelen zoals Castelo de Sesimbra en Castelo de Palmela. Werkelijk prachtig.

Hier is een fijne camping om te overnachten: Orbitur Costa de Caparica.
Goboony camperroute langs de Portugese kust

Waar baby’s vandaan komen

De volgende bestemming op de route is twee uurtjes verder zuidelijk rijden. Hier vind je, gelegen in zuidwest Alentejo, het Nationaal Park Vicentina Coast. Dit park strekt zich uit over 100 kilometer van de Portugese kustlijn. Het Nationaal Park is populair onder zoölogen en plantkundigen wegens de unieke levenssoorten die hier vindbaar zijn. Een van de zeldzame diersoorten die je hier kan tegenkomen is de ooievaar. Deze kust is de enige plek op aarde waar de ooievaars zich nestelen in kliffen. Misschien spot je wel een baby ooievaar. Deze heb je vast nog nooit gezien!

Wij hebben een magisch plekje gevonden om tussen de pijnbomen te overnachten. Dichtbij de mooiste stranden van de Vicentina kust, is Parque de Campismo Sao Miguel gelegen.
Goboony camperroute langs de Portugese kust

Off the beaten track

Na minder dan een uur in zuidelijke richting te hebben gereden komen we aan bij Bordeira’s Beach. Dit strand is, tijdens de eb periode, een van de grootste stranden van Algarve. Het strand is de definitie van ‘buiten de gebaande paden reizen’ en vrij van massatoerisme. Dit komt waarschijnlijk doordat het strand wat slecht bereikbaar is, je moet een klein en ondiep riviertje oversteken; dit geeft de tocht een avontuurlijk tintje. Een perfecte tussenstop wanneer je even verlangt naar een relaxmomentje.

Op zoek naar een mooi plekje om te overnachten? Hier vind je een paar prachtige camperplaatsen.