Dieseltoeslag wegenbelasting

28 november 2019 in Campertips en -weetjes , Tips voor eigenaren & Nederland

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat vanaf 2020 eigenaren van vervuilende diesels 15 procent meer wegenbelasting moeten betalen. Heb jij ook de brief van de Belastingdienst ontvangen? Hier lees je meer informatie. 

Goboony Dieseltoeslag Wegenbelasting

De nieuwe regeling

De nieuwe regeling geldt voor diesel campers die:

  • een fijnstofuitstoot van meer dan 5 milligram per kilometer hebben; 

  • een fijnstofuitstoot van meer dan 10 milligram per kilowattuur hebben; 

  • waarbij het origineel gemonteerde roetfilter is verwijderd; 

  • een eerste toelatingsdatum hebben van voor 1 september 2009 en de uitstootwaarden zijn niet geregistreerd bij de RDW. 

Wil je checken of dat laatste voor jou van toepassing is? Je kunt het checken op de website van de RDW. Vul hier het kenteken van je camper in en open het tabblad Motor & Milieu. Is je camper later voorzien van een roetfilter, dan heeft dat helaas geen invloed.  

15 procent over wat?

Op Facebook en op camperfora zagen we ook de vraag voorbij komen, waarover de 15 procent nu precies betaald moest worden. Voor campers geldt dat het een toeslag van ongeveer 15 procent van het bestaande campertarief bedraagt. Voor een camper met een leeggewicht van rond de 3.000 kilogram komt dat bijvoorbeeld neer op een extra bedrag van ongeveer 150 euro per jaar.

Val je binnen de regeling dan moet je de toeslag nu nog als aparte heffing betalen. Later is het wel de bedoeling dat de toeslag op hetzelfde moment als het reguliere tarief wordt geïncasseerd.

Dieseltoeslag en camper verhuur

De dieseltoeslag heeft verder geen negatieve gevolgen voor het verhuren van je camper. Integendeel zelfs. Door de milieuwetgeving gaat de afschrijving van je dieselvoertuig waarschijnlijk een stuk sneller dan je had gehoopt, over een aantal jaar een nieuwer en volgens de wet schoner voertuig wordt dat een hele investering en dat is super zonde. Wanneer je je camper verhuurt kun je met de inkomsten niet alleen de verhoogde kosten betalen, maar ook sparen voor een nieuwe.