De spooksteden van Europa

25 november 2022 in Bestemmingen, Camper- en campingtips & Tips voor reizigers

Wist je dat er in Europa compleet verlaten steden zijn die je gewoon kan bezoeken? Deze plekken worden de spooksteden van Europa genoemd. Als de naam je niet afschrikt, is het zeker de moeite waard om eens langs te gaan! Een spookstad ontstaat over het algemeen door een natuurramp, economische problemen, oorlogen of door het verdwijnen van een beschaving. We hebben een aantal spooksteden op een rijtje gezet.
Goboony spooksteden Europa

1. Doel, België

Net boven Antwerpen en dicht bij de Nederlandse grens vind je het verlaten dorpje Doel. Slechts elf gezinnen bezitten hier nog een woning. Het dorp is dus niet compleet verlaten en toeristen bezoeken de locatie regelmatig. Helemaal alleen ben je er dus niet. Sinds 1880 zijn steeds meer dorpelingen er vertrokken. Dit door de eeuwige strijd met de overheid over de uitbreiding van de Antwerpse haven. Uiteindelijk werden de plannen van de overheid steeds weer uitgesteld. Tot op de dag van vandaag is de status van het dorpje Doel nog onduidelijk, maar het behoort zeker tot de spooksteden van Europa.

In het verlaten dorpje kom je leegstaande woningen tegen waar de meubels nog in staan. Het dorp heeft een hele griezelige uitstraling. De ruiten van sommige woningen zijn ingeslagen of beklad. Je kan zien dat er veel verloren is gegaan. Met waarschuwingsborden proberen ze vandalisme nog tegen te gaan. Het is dan ook niet de bedoeling dat je zomaar een leegstaande woning betreed. Als je heel nieuwsgierig bent, neem je een kijkje door het raam.

Camperplaats: Jachthaven Beernem
Adres: Oude Vaartstraat, 8730 Beernem, België
Prijs overnachting: 10 euro (2 personen incl. belasting)
Gratis voorzieningen: Water, stroom en lozen van afvalwater en cassettetoilet
Goboony spooksteden Europa

2. Oradour-sur-Glane, Frankrijk

In Frankrijk ligt de spookstad Oradour-sur-Glane. Ooit was het een gewoon Franse plattelandsdorpje tot zaterdag 10 juni 1944. SS-officier Adolf Diekmann liet zijn soldaten het dorpje omsingelen, omdat er een collega gevangen zou zitten. De aan- en afvoerwegen werden gesloten en de soldaten maakten zich gereed voor een bloedbad. Alle inwoners werden op het plein verzameld waar de mannen gescheiden werden van de vrouwen en kinderen. In slechts een paar uur werd het hele dorp uitgemoord. Slechts zes dorpelingen overleefden het. Achteraf bleek SS-officier Diekmann het mis te hebben. Het dorp waar hij informatie over had gekregen lag een stuk verder. Oradour-sur-Glane is uiteindelijk zo gebleven zoals de soldaten het hebben achtergelaten. Je ziet er nog kapotte auto’s en stukken van oude meubels staan.

Camperplaats: Aire de Camping-Car Oradour-sur-Glane
Adres: Rue du Stade, 87520 Oradour sur Glane, Frankrijk
Prijs overnachting: Gratis
Gratis voorzieningen: Lozen afvalwater en cassettetoilet – voor water betaal je 2 euro 
Goboony spooksteden Europa

3. Pompeï, Italië

Op 24 augustus 79 jaar na Christus overviel de enorme vulkaanuitbarsting van de Vesuvius het Romeinse Pompeï. Dagen voor de uitbarsting waren er meerdere aardbevingen. Een hoop inwoners waren toen al gevlucht. Alhoewel lava de stad nooit heeft bereik, kwamen er 200 tot 20.000 mensen om door de enorme puin en dikke aslaag. Het leven van toen is daardoor ook goed bewaard gebleven. In 1748 werd Pompeï ontdekt en de opgravingen startten in 1755. Helaas is de staat van Pompeï nog steeds slecht en de stad dreigt verloren te gaan. Dit keer door schuld van de overheid, die met allerlei bezuinigingen het restauratieproject nog steeds niet heeft afgerond, waardoor het zeker tot een van de spooksteden van Europa behoort.

Campingplaats: Spartacus
Adres: Via Plinio 127, 80045 Pompeï, Italië
Prijs overnachting: 34 euro
Voorzieningen: Alles inbegrepen

Ken jij nog meer steden die een bijzondere geschiedenis hebben, waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn? Laat het ons weten! Wil je een camper huren om deze plekken te bezoeken? Bekijk dan ons aanbod