De route 66 van Schotland: The North Coast 500 route met een camper

15 juli 2021 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Camperroutes & Verenigd Koninkrijk

De North Coast 500 route is een van de meest iconische routes ter wereld en wordt vaak vergeleken met de beruchte Route 66 in Amerika. De 830 kilometer lange North Coast 500 route neemt je mee door het noorden van Schotland, dwars door de ruige landschappen van de Schotse Hooglanden en langs grillige kustlijnen. Een must voor iedere avonturier! 

The North Coast 500 route

De route 66 van Schotland is in 2015 geopend om de mooiste bezienswaardigheden in het noorden van Schotland aan elkaar te linken. Deze route start in Inverness en brengt je via de westkust naar Durness. Vervolgens rijd je helemaal naar John o’Groats in het meest noordoostelijke puntje van Schotland. Een route met slingerende landweggetjes en spannende bergpassen, met betoverende kastelen en glinsterende stranden. Hoogtepunten van deze route zijn Balnakeil Bay en andere verlaten stranden, de mysterieuze Smoo Cave en natuurlijk de Orkney-eilanden. Een paradijs op aarde voor iedere camperliefhebber dus! Klaar voor? Let’s go!Goboony The North Coast 500 route

Met de camper naar Schotland

Vanuit België en Nederland zijn er met de ferry geen rechtstreekse verbindingen naar Schotland. Alle overtochten vertrekken naar Engeland, vanwaar je vervolgens nog verder naar het noorden moet rijden. Lees hier meer over hoe je het beste met de boot naar Schotland gaat vanuit België of Nederland. Overigens hoef je niet perse eerst een overtocht te maken, je kunt ook gewoon via Goboony een camper huren in Schotland

Met de camper overnachten in Schotland

Hoera! In Schotland mag je wildkamperen! Dus de ideale bestemming met een camper als je het mij vraagt. Wel is er een gedragscode waar je je aan moet houden, maar dat spreekt natuurlijk voor zich: mocht een plek al druk bezocht zijn, dan ga je op zoek naar een andere plek, gebruik geen kooktoestel en laat geen sporen na van kampvuur, beschadig geen bomen, neem je afval mee en ruim ook afval op dat je onderweg tegenkomt. Houd er dus vooral rekening mee dat je geen sporen achterlaat in de natuur, maar dat geldt natuurlijk altijd en overal waar je ter wereld komt. Natuurlijk zijn er ook genoeg leuke camperplaatsen in Schotland te vinden. 

Overige informatie

In Schotland wordt er, net zoals in de rest van Groot-Brittannië, aan de linkerkant gereden. Iets om rekening mee te houden! Het is ook belangrijk om te weten dat er in de meest afgelegen delen in het noordwesten en westen veel single track wegen te vinden zijn. Dit zijn wegen die de breedte hebben voor een auto. Tegenliggers passeren en trage voorliggers inhalen gaat dus een stuk lastiger dan je misschien gewend bent. Gelukkig kom je om de paar 100 meter wel passeerhavens tegen waar je de ruimte hebt om elkaar te passeren voor te laten gaan. Verder is mijn tip: ga op tijd tanken! Het noorden van Schotland telt vrij weinig inwoners, waardoor er vaak ook minder tankstations te vinden zijn. 

Als laatste moet je ook rekening houden met vee op de weg. Schapen en Schotse Hooglanders mogen grotendeels vrij rondlopen in Schotland en zijn dus ook regelmatig vlak langs de weg of zelfs op de weg te vinden. Probeer in dat geval heel voorzichtig en op een laag tempo door te rijden.Goboony The North Coast 500 route

  1. Inverness

Inverness, ook wel de gateway to the Highlands genoemd, is de start van deze bijzondere route. Verblijf zeker twee dagen in of nabij Inverness, want je vindt in de omgeving talloze bezienswaardigheden. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs rivier de Ness of ga Nessie spotten bij het bekende Loch Ness, waar je ook Urquhart Castle kunt bewonderen. In het stadje zelf kun je naar Inverness Castle, de indrukwekkende Andrew’s Cathedral en de Old High Church. Verder kun je vanuit Inverness ook een bezoekje brengen aan Fort George, waar je een kijkje mag nemen in de barakken en meer kunt leren over de geschiedenis van het fort. Je vindt hier ook het Highlanders Museum, erg interessant! 

Op een halfuurtje rijden van Inverness vind je whiskydistilleerderij The Glen Ord Distillery; een distilleerderij gespecialiseerd in single malt whisky (waarmee ze al meerdere prijzen hebben gewonnen!). Minder van de whisky, meer van het bier? Bezoek dan de Black Isle Brewery, een biologische brouwerij met heel veel verschillende soorten bieren. Zoals ik al zei; genoeg bezienswaardigheden in de omgeving van Inverness. 

Overnachten kun je doen bij Ardtower Caravan Park, een heel net parkje met goede faciliteiten en supere moderne en schone sanitaire voorzieningen. 

  1. Applecross

Vanaf Inverness vertrek je in westelijke richting naar een schiereiland in Wester Ross: Applecross. De rit ernaartoe is erg spectaculair, deze gaat namelijk over de spannende bergpas Bealach na Ba. Verwacht veel haarspeldbochten, steile hellingen en natuurlijk ongerepte natuur. Je hebt hier bijna het gevoel alsof je het randje van de aardbol hebt bereikt! 

Verder heb je aan een dagje in Applecross voldoende. Het is een rustig kustplaatsje waar, naast het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan en natuurlijk Isle of Skye, niet heel veel te beleven is.

Wanneer je langs Applecross komt, wil je op camping Applecross Campsite verblijven. Op deze camping kun je de sleur van het dagelijkse leven achter je laten en het Schotse landschap goed tot je door laten dringen. Steek een kampvuurtje aan en ga lekker marshmallows roosteren! Goboony The North Coast 500 route

  1. Durness

Vervolg je reis verder noordelijk naar de plaats Durness, het meest noordwestelijke en afgelegen puntje van Schotland. Vergeet niet goed om je heen te kijken, want wat is het hier adembenemend prachtig! Vooral de stranden Durness Beach en Balnakeil Bay mag je absoluut niet missen. Zin in avontuur? Rijd dan ook even langs Ceannabeinne Beach, waar je de meest noordelijke zipline van West-Europa kunt vinden. Met de Golden Eagle Zip Line ga je vanaf een 38 meter hoge klif met snelheden tot 45 mijl per uur over het strand naar beneden. Say what?! 

Daarnaast vind je vlakbij Durness de grootste grot van Groot-Brittannië, Smoo Cave. Wat deze grot zo bijzonder maakt, is dat het eerste deel van de grot is uitgesleten door de werking van de zee en het tweede deel is ontstaan door een kleine zoetwaterstroom. Dit tweede deel kun je dan ook alleen bezoeken door er met een rubberbootje naartoe te varen. 

Verblijf vannacht op Sango Sands Oasis. Een camping dat bovenop een klif is gelegen, unieker wordt het uitzicht vanuit je camper niet! Het schijnt zo te zijn dat je vanaf de camping soms walvissen, zeehonden en dolfijnen kunt spotten. Hoe gaaf? In het campingrestaurant kun je overigens goed eten en een lekker glaasje whisky drinken. 

  1. Thurso

Vanaf Durness vervolg je je reis in oostelijke richting naar de plaats Thurso. Ik raad je aan om op de weg hiernaartoe een kleine omweg te maken richting Kyle of Tongue, zodat je over het water kunt rijden. De omgeving van Kyle of Tongue is namelijk benoemd tot een National Scenic Area! Je komt onderweg langs verschillende uitkijkpunten met uitzicht op de bergen Ben Loyal en Ben Hope, een van de hoogste bergen in het noorden van Schotland. 

Daarna zie je deze bergen langzaam in je achteruitkijkspiegel verdwijnen en maakt het uitzicht plaats voor havenstad Thurso. Lang, heel lang geleden werd deze havenstad gesticht door de Vikingen. Vandaag de dag is Thurso de meest noordelijke plaats van Schotland en daardoor uitermate geschikte voor surfers! Vergeet dus niet om je wetsuit mee te nemen als jij een golfje pakken wel ziet zitten. Vanuit Thurso gaat er ook een ferry naar de noordelijke eilanden van Orkney, een dagtocht maken is absolute aanrader! Op de Orkney-eilanden vind je neolithische overblijfselen, zoals Skara Brae en de Standing Stones of Stenness. Ook kun je een bezoek brengen aan deze bijzondere biologische boerderij

Verder kun je in deze historische regio ook erg goed whisky proeven. Bij Wolfburn kun je single malt whiskys proeven die op traditionele wijze worden gemaakt en waar alles nog met de hand wordt gedaan. Geen commerciële bedoeling in deze distilleerderij, maar pure ambacht en liefde voor het vakmanschap. Ook een stop bij de Dunnet Bay Distillery is een aanrader. Hier wordt de Rose Rock Gin gebrouwen en verkocht in de welbekende porseleinen flessen. 

Je kunt je camper vannacht parkeren op Castletown Heritage Car Park, waar je mooi uitzicht op de zee hebt. Deze parkeerplaats is ook nog eens hartstikke gratis! Goboony The North Coast 500 route

  1. John o’Groats

Vanuit Thurso rijd je verder naar John o’Groats, een plaatsje dat wederom aanvoelt als het einde van de wereld. Wist je al dat John o’Groats is vernoemd naar Jan de Groot, een Nederlander die in 1496 het veerrecht tussen het vasteland van Schotland en de Orkney-eilanden kreeg van de toenmalige koning van Schotland? Aan de haven vind je een rijtje gekleurde huizen die het doen lijken alsof je in een ansichtkaartje bent gestapt. 

Wat je verder niet mag missen als je hier bent? Vuurtoren Duncansby Head! Deze in 1924 op de kliffen gebouwde vuurtoren markeert het meest noordoostelijke puntje van het vasteland. Vanaf de vuurtoren heb je goed uitzicht over de Orkney-eilanden en kijk je uit over een aantal bijzondere rotsformaties die zo’n 200 meter uit zee steken; de Duncansby Stacks. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want dit is ook een plek waar je veel papegaaiduikers kunt spotten! 

Vanaf John o’Groats Caravan and Camping Site heb je wederom prachtig uitzicht op zee vanuit je camper. Wie weet spot je zelfs een zeehond tijdens je ontbijtje? Vanaf de camping heb je verschillende restaurants en een supermarkt op loopafstand. 

  1. Golspie

Rijd verder in zuidelijke richting naar het kleine plaatsje Golspie. Hier vind je namelijk het betoverende Dunrobin Castle, een van de bekendste kastelen van Schotland. Het kasteel is rond 1300 in Franse stijl gemaakt, maar ook de kasteeltuinen zijn beïnvloed door de Franse stijl en duidelijk geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Vandaag de dag is het kasteel nog altijd in bezit van de Hertog van Sutherland. 

Ook hier kun je weer de beste whisky proeven! In Durnoch Firth, op een klein stukje rijden van Golspie, vind je namelijk distilleerderij Glenmorangie House. Glenmorangie is Keltisch voor ‘vallei van de rust’ en dat proef je absoluut terug in hun zachte single malt whisky. Parkeer dus je camper, zorg dat je niet meer hoeft te rijden en geniet van de lekkerste whisky uit de streek! 

Verblijf op Dornoch Firth Caravan Park, waar je met een warm welkom wordt onthaald. De camping wordt door een familie gerund, dus de sfeer is heerlijk gemoedelijk. 

Ga naar North Coast 500 voor meer informatie over de route. Ben je na de North Coast 500 route nog niet klaar met Schotland? Bekijk dan ook deze 5 mooie camperroutes door Schotlandbezoek deze mooiste plekken in Schotland of ga The North East 250 rijden.