Corona hygiëneprotocol: zo houden we de campers schoon en veilig

4 mei 2020 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

Reizen in een camper lijkt wel gemaakt voor de 1,5 meter maatschappij waar we op dit moment in leven. Het is thuisblijven, maar toch onderweg zijn. Compleet met je eigen bed, keuken en badkamer. Om je huurders op een veilige manier op pad te sturen, vragen we je om bij de overdracht van de camper rekening te houden met onderstaande hygiëneprotocol. Laat je de schoonmaak liever uitvoeren door professionals? Ook dat kan dankzij onze samenwerking met Helpling.

Dit protocol is ook beschikbaar als PDF. Download hier ons hygiëne protocol.

Goboony hygiëne protocol

Kies voor professionele schoonmaak

Laat je de schoonmaak liever over aan hygiëne professionals? Dan kun je gebruik maken van een schoonmaakbeurt door Helpling. We zijn namelijk een samenwerking met hen gestart omdat hygiëne nu belangrijker is dan ooit. Je kunt je schoonmaakbeurt inplannen via deze pagina, dan krijg je meteen € 5 korting. Let op, deze samenwerking is op dit moment alleen geldig in Nederland.

goboony helpling

Schone camper meegeven

Het Corona virus wordt verspreid door contact met anderen en overleeft niet lang op oppervlakken. Toch is het belangrijk dat je de volgende stappen in acht neemt voordat je de camper meegeeft:

 1. Trek schoonmaakhandschoenen aan voordat je de camper betreedt.

 2. Gebruik bij voorkeur meerdere microvezeldoekjes.
  1. Gebruik de microvezeldoekjes altijd zonder reinigingsmiddelen
  2. Maak de doekjes alleen klamvochtig onder de kraan
  3. Spoel de microvezeldoekjes tussentijds niet uit. Het vuil hecht zich aan de microvezeldoekjes en is alleen te verwijderen door de wasmachine.
  4. Gebruik voor het sanitair een apart doekje
  5. Je kunt microvezeldoekjes kopen bij Hema, Albert Heijn, Action, Blokker en andere huishoudwinkels 
 3. Gebruik eventueel gewone schoonmaakdoeken met normale reinigingsmiddelen. Let op dat waterspatten niet op jezelf terechtkomen.
 4. Maak alle contactoppervlakken goed schoon voor de overdracht:
  1. Deurgrepen en sloten
  2. Instapbeugels
  3. (Licht-)schakelaars
  4. Keukenblad, kraan en handgrepen van de apparatuur
  5. Handgrepen van kastjes
  6. Stuur, versnellingspook en stoelinstellingen
  7. Sleutels
  8. Sanitair: kraan, wasbak en toilet
 5. Doe de microvezeldoekjes en sopdoeken na gebruik in een zak en was ze op tenminste 60°C. Microvezeldoekjes mogen NIET met wasverzachter worden gewassen. Droog de materialen daarna in een wasdroger.

Het gebruik van een desinfectiemiddel wordt door experts niet aangeraden. Indien je er toch gebruik van maakt, check dan goed of het middel wel geschikt is voor het doden van virussen en niet alleen bacteriën. Lees de gebruiksaanwijzing van het desinfectiemiddel goed, want de instructies moeten echt zeer nauwgezet opgevolgd worden.

Houd de overdracht kort en op afstand

Door het afzien van fysiek contact tijdens de overdracht, zorg je ervoor dat je voldoet aan de richtlijnen van de overheid. Laat de overdracht door iemand anders uitvoeren als je verkoudheidsklachten hebt of andere verschijnselen die Corona gerelateerd kunnen zijn.

 1. Vraag de huurder om zich vóór de overdracht te verdiepen in de werking van je camper.

 2. Stuur de huurder uiterlijk een week voor vertrek de gebruiksaanwijzing of een video instructie van je camper toe. Bekijk ook vooral deze tips over het opnemen van een camper instructie video.
 3. Zet de camper vertrekklaar, zodat je bij de overdracht zelf niet meer in de camper hoeft te zijn.
 4. Leg een paar microvezeldoeken of andere schoonmaakmaterialen klaar voor de huurder.
 5. Houd tijdens de overdracht 1,5 meter afstand, schud geen handen en ga niet tegelijkertijd met de huurder de camper in.
 6. Vul het GoForm vooraf al helemaal in en gebruik voor de ondertekening beiden een eigen pen.
 7. Vraag de huurder de camper goed schoongemaakt in te leveren en direct voor het inleveren de contactvlakken nogmaals af te nemen.
 8. Spreek met de huurder expliciet af dat de toiletcassette ruim voor het inleveren van de camper zeer goed leeggemaakt is.
 9. Was voor en na de overdracht goed je handen.

Wanneer we op deze manier extra aandacht besteden aan hygiëne rond de camper overdracht kan iedereen gewoon onbezorgd doorgaan met het huren en verhuren van campers. Lees hier bijvoorbeeld over Ivo en Marja die hun campers verhuurden tijdens de lockdown. Mocht je hier nog verdere vragen over hebben, kun je altijd even bellen met onze collega’s van support. Of lees meer over ons Corona beleid en de meestgestelde vragen daarover.