Camperstalling: alle mogelijkheden en kosten op een rij

23 september 2021 in Campertips en -weetjes en Tips voor eigenaren

In de winter of tussen vakanties en/of het verhuren door wil je natuurlijk je camper ergens kwijt. Er zijn verschillende opties om je camper te stallen, denk aan bij de boer of in een overdekte camperstalling. Maar wat zijn de voor- en nadelen van al deze mogelijkheden? En aan welke kosten moet je dan denken? Wij zetten alle mogelijkheden en kosten voor je op een rijtje! 

Tip: bespaar €480 per jaar, schors je camper! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maar de helft van alle camperaars zijn of haar camper schorst. Die andere helft laat minimaal €480 aan zijn neus voorbij gaan. Zonde!

Camperstalling: alle mogelijkheden en kosten op een rijGoboony camperstalling
#1 Camperstalling voor de deur of op eigen terrein

Je camper op eigen terrein stallen is uiteraard de goedkoopste vorm van camperstalling. Dit kan gaan om je eigen oprit, tuin, schuur, overkapping of gewoon letterlijk voor de deur op de openbare weg. Houd er wel rekening mee dat je wettelijk gezien niet langer dan een bepaalde tijd je camper voor de deur, op een parkeerplaats of in de straat mag parkeren. Hoelang dit precies is, hangt af van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente waarin je woont. In deze APV staan de regels over de openbare orden en veiligheid, bescherming van het milieu en natuurschoon en andere gemeentelijke regels. Je vindt de geldende APV op de website van de gemeente waarin je woont. Houd ook rekening met dingen als vandalisme, weersinvloeden, parkeerschades of het blokkeren van je eigen uitzicht.

Wat kost deze camperstalling?

Je zou denken dat omdat je wegenbelasting betaald, je je camper overal mag parkeren voor onbepaalde tijd. Helaas is het nou eenmaal zo dat je voor een camper slechts een kwart wegenbelasting hoeft te betalen, omdat het een recreatievoertuig is die meestal maar tijdelijk wordt gebruikt. Om die reden gelden er andere regels met betrekking tot parkeren. Wanneer je je niet aan deze regels houdt, zijn de enige kosten die je maakt de kosten van een parkeerboete. Je kunt ook kijken naar de kosten voor een parkeervergunning. 
Goboony camperstalling

#2 Camperstalling buiten

Er bestaan camperstallingen waarbij je jouw camper op een open terrein van iemand anders kunt stallen. Het nadeel hiervan is dat jouw camper dan geen enkele vorm van beschutting heeft, denk aan blootstelling aan kou, water, zon en wind. Dit heeft natuurlijk invloed op het sneller verouderen van de materialen aan de buitenzijde van de camper. Om dit tegen te gaan zou je gebruik kunnen maken van een speciaal daarvoor gemaakte camperhoes. het voordeel is dat deze manier van stallen vaak een stuk goedkoper is dan een overdekte camperstalling.

Wat kost deze camperstalling?

De prijzen voor een camperstalling waarbij de camper buiten staat liggen rond de 200 euro per jaar. Dit is dus zeker weten een goedkope manier van je camper stallen. 
Goboony camperstalling

#3 Camperstalling bij de boer

Je kunt er ook voor kiezen om je camper bij een boer te stallen. Je camper komt dan bijvoorbeeld in de schuur of kas of op het erf van de boer te staan. Dit is vaak een goedkopere optie dan een officiële camperstalling, maar uiteraard is het ook een stuk minder professioneel geregeld. Houd er rekening mee dat dit voor de boer vaak een bijverdienste is, dus je zult zelf duidelijke afspraken over de stallingsvoorwaarden moeten maken. Is jouw belangrijkste voorwaarde dat je camper droog staat? Dan is deze manier van stallen een prima optie! 

Wat kost deze camperstalling?

De kosten van een camperstalling bij de boer kunnen sterk variëren, afhankelijk van hoe groot jouw camper is, waar de camperstalling is gevestigd en hoe luxe de desbetreffende stalling is. 
Goboony camperstalling

#4 Overdekte camperstalling

Een overdekte camperstalling of camper opslag is de meest gebruikte vorm van stalling. Dergelijke stallingen hebben een vergunning nodig om campers te mogen opslaan en hier zijn dan ook duidelijke regels en afspraken voor opgesteld. Dat zorgt ervoor dat het ook een veilige manier van stallen is. Let wel op dat er een groot verschil kan zitten tussen simpele en wat luxere camperstallingen. Dit verschil zit ‘m dan bijvoorbeeld in hoe vaak je de camper mag komen halen en brengen, openingstijden van de camperstalling, verwarming, garantie van vorstvrij, het hebben van een vaste plek of extra services. 

Wat kost deze camperstalling?

Vanzelfsprekend is het zo dat hoe luxer de camperstalling, hoe meer je betaald. Hierin speelt gemak en vertrouwen natuurlijk een grote rol. Je kunt bij een overdekte camperstalling rekenen op prijzen die variëren tussen de 250 en 600 euro per jaar, maar voor de meest luxe camperstalling in de randstad kun je op jaarbasis ook al snel 1500 euro kwijt zijn. De prijs wordt vaak per vierkante meter berekend, waarbij er wordt gemeten van de voorbumper tot en met de fietsendrager achterop en van buitenspiegel tot en met buiten buitenspiegel. 

Tip: download hier ons complete overzicht van camper stallingen
Goboony camperstalling

#5 Camper garagebox

Naast een overdekte camperstalling, waar meerdere campers naast elkaar worden gestald, kun je ook voor een camper garagebox kiezen. Je hebt dan je eigen persoonlijke camperstalling, waar je met niets of niemand rekening hoeft te houden. Tegenwoordig zijn er speciale camper garageboxen te huur die aan alle eisen voldoen, denk aan voldoende hoogte, elektriciteit en stromend water. Afhankelijk van het formaat van de garagebox, kun je eventueel nog andere bezittingen of kampeerspullen opbergen. Dat kan bij een reguliere camperstalling weer niet! 

Wat kost deze camperstalling?

De kosten voor het huren van een garagebox komen al snel uit op 300 tot 400 euro per maand, wat neerkomt op 3600 tot 4800 euro per jaar. Wil je liever een eigen garagebox voor je camper kopen? Dan betaal je meestal zo’n 40.000 tot 50.000 euro, afhankelijk van de locatie van de garagebox.

#6 Goboony Get & Go

Goboony Get & Go is een service opgezet door Goboony in samenwerking met Motorhome Management & Care. Hiermee hebben we toegang tot verschillende stallingslocaties door heel het land. Met Goboony Get & Go heb je niet alleen een veilige stallingsplek, maar ook de mogelijkheid om je camper te verhuren in de periodes dat je er zelf niet mee op pad bent. Het voordeel hiervan is dat je kansen op verhuur niet langer worden beperkt door je eigen agenda, dat de gemiddelde opbrengst vanuit Get & Go locaties hoger is en dat je camper beschikbaar is voor verhuur via Goboony! Daarnaast verzorgt Goboony bij verhuur ook de inname en uitgifte van je camper, de administratieve afhandeling, eventuele schadeafhandeling en de schoonmaak van je camper na gebruik. 

Heb je interesse of wil je meer weten over Goboony Get & Go? Vraag hier meer informatie aan

Welke vorm van camperstalling je ook kiest, zorg ervoor dat je camper bij voorkeur op een afgesloten terrein of op een goed beveiligde plek staat. Je leest hier meer over camperbeveiliging. Sommige stallingen hebben zoals genoemd regels over hoe vaak en wanneer je jouw camper uit de stalling kunt halen. Informeer van te voren altijd even wat de regels zijn. Gaat jouw camper de stalling in voor de winter? Bekijk de complete camper winterstalling checklist