Camper vakantie in Nederland: de mogelijkheden op dit moment

1 september 2020 in Camperroutes, Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Hoewel de gevolgen van het coronavirus nog dagelijks merkbaar zijn, is het wel degelijk mogelijk om op pad te gaan met een camper. Op deze pagina vind je precies wat er nu allemaal wel kan en vind je tips over mooie bestemmingen en routes.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Mocht je verdere vragen hebben, kun je altijd contact opnemen met onze collega’s van support. Intussen kun je ook ons gratis camper inspiratie magazine downloaden om je vast voor te bereiden op je volgende trip.

Goboony camper zomervakantie

De mogelijkheden in Nederland op dit moment

Waar kan ik op vakantie?

In principe kun je in vrijwel heel Nederland weer terecht met je camper. In geen van de 25 veiligheidsregio's gelden nog verdere beperkingen. Ook de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen zijn weer open. Je kunt dus overal terecht, ook met een camper zonder eigen sanitair aan boord. Wel kan het zijn dat campings of regio's op eigen initiatief beperkingen opleggen. Doe dus altijd even een extra check voor je op reis gaat.

Voor de meest actuele stand van zaken kun je ook eens kijken op deze pagina van de rijksoverheid.

Vrijheid en flexibiliteit met de camper

Wij zijn altijd al groot fan van campers geweest, maar juist in deze tijd is de vrijheid die het geeft extra van belang. Je kunt je makkelijk verplaatsen, dus mochten de regels op een specifieke camping veranderen op last van de eigenaar of de veiligheidsregio, dan kun jij altijd snel door reizen of je plannen aanpassen. Er zijn ook veel campers die beschikken over sanitair aan boord. Zo ben je helemaal vrij om te gaan en staan waar je wil.

Goboony vakantie in Nederland

Hoe zien de campings er nu uit?

Campings zijn grotendeels weer helemaal toegankelijk. Dat geldt ook voor het gemeenschappelijk sanitair. Wel kan het zijn dat er maatregelen worden genomen om social distancing te faciliteren of drukte te vermijden. Zo kunnen campings bijvoorbeeld werken met reserveringen voor het gemeenschappelijke sanitair.

Ook kan het zijn dat restaurants, zwembaden en spelletjesruimtes dicht zijn of anders ingericht, zodat er altijd 1,5 meter afstand gehouden kan worden en de hygiëne gewaarborgd wordt. Zorg voor de zekerheid dus voor genoeg vermaak aan boord, en kies bestemmingen waar genoeg te doen is. Denk bijvoorbeeld aan een natuurcamping waar je er gemakkelijk op uit kan trekken in de natuur.

Hoe kan ik veilig reizen?

Reizen in een camper is in deze tijd ideaal, want je zit eigenlijk in je eigen quarantaine omgeving op wielen. Daarnaast faciliteert het social distancing. Als je dan ook nog kiest voor rustige routes en bestemmingen, weet je zeker dat 1,5 meter afstand houden eenvoudig is. 

Om veiligheid en een onbezorgde reis te garanderen hebben we ook dit hygiëneprotocol opgesteld. Net zo hebben we voor verhuurders een speciaal protocol opgesteld zodat de overdracht van de camper vlekkeloos verloopt. Lees hier hoe dat ging bij camper eigenaren Ivo en Marja.

Goboony veilig op vakantie in corona tijd

Mooie bestemmingen, routes en plekken voor overnachting

Wat is er in Nederland te zien en te doen op dit moment?

Er is in Nederland van alles te doen en er zijn tal van mooie plekken om met je camper naartoe te gaan. Hieronder vind je onze tips. Het is in ieder geval belangrijk om de drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. Kleinschalige campings en camperplaatsen zijn nu perfect, evenals mooie bestemmingen ‘off the beaten track’. Zo kom je met zo min mogelijk mensen in aanraking.

Camperroutes en regio’s

Er zijn talloze mooie wegen en routes om met de camper te verkennen. Lees hier alles over onze favoriete routes in Nederland. Hieronder vind je nog specifiekere tips voor regio's die zich momenteel heel erg lenen voor een camper reis.

Off the beaten track

Drenthe: de minst dichtbevolkte provincie van Nederland
Drenthe is misschien wel de meest onderbelichte provincie van ons land, maar er is ontzettend veel te zien en te doen. Vooral voor natuurlijke bestemmingen en activiteiten zit je hier helemaal goed. Onze tip is een bezoekje aan nationaal park Dwingelderveld. Er zijn daar zelfs stiltegebieden waar je heen kunt om helemaal tot rust te komen, en zeker te zijn dat je verder weinig anderen tegen komt. Voor je verblijf hebben we hier 5 mooie campings in Drenthe verzameld.

De Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug
De stilste plek van Nederland is volgens Stichting Natuur en Milieu een verstopt heideveldje op de uitgestrekte Utrechtse Heuvelrug. Hier is aan een wandelpad een speciaal bankje geplaatst om echt even een moment te nemen om van de rust te kunnen genieten. Voor je overnachtingen in de provincie Utrecht kun je hier eens kijken naar mooie camperplaatsen.

De Dollard in Groningen
De Dollard in Groningen is het uiterste puntje van de Waddenzee dat Nederland en Duitsland aan elkaar verbindt. In Groningen noemen ze het ook wel de Dollert of Dullert. Het gebied is beslist een bezoekje waard.
Ook verblijven in Groningen? Bekijk hier de camperplaatsen in Groningen.

Harger- en Pettemerpolder in Noord-Holland
Dit uitgestrekte poldergebied vlak aan de kust is een officieel natuurmoment. Het vormt een thuis voor allerlei weidevogels en kent vele wandelroutes. Er is veel te zien en je kunt er uitgebreid wandelen zonder iemand tegen te komen.
Voor je overnachting in Noord-Holland tippen we deze camperplaatsen.

Rustige stranden in Nederland
Met meer dan 500 km kustlijn zit ons land vol met prachtige kustgebieden om te vertoeven. Hier tippen we vier rustige stranden waar je onbezorgd heen kan voor het ultieme zomergevoel.

Goboony vakantie in Nederland

Welke mooie verblijfplaatsen zijn er in Nederland?

Let op: zoals genoemd kunnen sommige plaatsen tijdelijk gesloten zijn. Controleer altijd zelf even hoe de stand van zaken is tijdens jouw reisdata. Het kan goed zijn dat campings de deuren weer openen wanneer jij van plan bent te gaan reizen.

Update 1 mei: raadpleeg ook eens dit handige overzicht van Camperstop van camperplaatsen die momenteel open zijn in Nederland.

Natuurkampeerterreinen van Stichting de Groene Koepel

Een eerste tip is om eens te kijken naar de prachtige natuurkampeerterreinen van Stichting de Groene Koepel. Dit interactieve overzicht laat precies zien welke natuurcampings er allemaal geopend zijn. Je vindt er vele tientallen terreinen waar je terecht kan voor een bijzondere tijd midden in het groen. De locaties zijn door het hele land verspreid en hebben elk weer hun eigen charme. Gemene deler is in ieder geval dat je er geen subtropisch zwemparadijs zal vinden, maar wel rust, ruimte en Nederlands mooiste groene plekjes.

Natuurkampeerterreinen Goboony camper

Afbeelding van Stichting de Groene Koepel

Camperplaatsen per provincie

Hierboven hebben we al gelinkt naar allerlei camperplaatsen door het land. Maar ook in veel van de overige provincies kun je nog goed terecht.

Gratis camperplaatsen

Hier hebben we een overzicht geplaatst van 10 mooie gratis camperplaatsen in Nederland. Voor nu lichten we er 3 even extra uit.

  • Restaurant Norgerhout: naast het restaurant in Norg (Drenthe) vind je een camperplaats bij ‘Het Norgerholt’. Vanuit hier kun je gelijk het bos in lopen!
  • De Pannenkoekenbaker: dit restaurant staat in Doesburg (Gelderland) en biedt gratis camperplaatsen op de naastgelegen parkeerplekken.
  • ‘t Zielhoes: ligt in Noordpolderzijl (Groningen), achter de Waddendijk. Rust en ruimte genoeg hier!

Kleinschalige campings

  • Camping Bergumermeer in Sumar (Friesland). Je verblijft direct aan het meer. De camping biedt meerdere Quick Stop Camperplaatsen.
  • Camping Midden Drenthe in Zwiggelte (Drenthe): grote plaatsen, waardoor het makkelijk is om veel afstand te houden. Er is genoeg natuur in de buurt om je te vermaken: denk aan zandverstuivingen, heidevelden, bossen en vennen.
  • Camping Groene Eiland: ligt in het dorpje Appeltern (Gelderland) en is regelmatig uitgeroepen tot beste camping van de regio. Ook hier is genoeg natuur vlakbij!
  • Camping De Grote Altena in Oosterhout (Noord-Brabant), waar je direct aan de Waal staat.

Top 10 campings in Nederland

Wil je nog meer campings zien om uit te kiezen? Dit is onze ultieme top 10 Nederlandse campings.

Nu hoef je alleen nog een camper uit te kiezen!

Met dit overzicht weet je hoe je ook in deze tijd een prachtige reis met de camper kunt gaan maken. We hebben je ook allerlei tips en inspiratie gegeven voor je reisplannen, dus nu is het alleen nog zaak om een mooie camper uit te zoeken en op pad te gaan. Kun je niet kiezen of heb je nog vragen? Onze collega’s van support helpen je graag verder.