Coronavirus: Gratis annuleren, reizen met een camper en meer. Lees alles over COVID-19. Lees meer

Camper vakantie in Nederland: de mogelijkheden op dit moment

25 mei 2020 in Tips voor reizigers, Alles over Corona, Nederland, Camperroutes & Campings en camperplaatsen

Hoewel de gevolgen van het coronavirus nog dagelijks merkbaar zijn, is het wel degelijk mogelijk om op pad te gaan met een camper. Op deze pagina vind je precies wat er nu allemaal wel kan en vind je tips over mooie bestemmingen en routes.

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Mocht je verdere vragen hebben, kun je altijd contact opnemen met onze collega’s van support.

camper zomervakantie

De mogelijkheden in Nederland op dit moment

Gratis annuleren betekent onbezorgd boeken

Ten eerste is het goed om te noemen dat je bij ons tot 7 dagen voor vertrek gratis kunt annuleren als je reis niet door kan gaan door Corona maatregelen vanuit de overheid. Dit geldt voor alle boekingen die vanaf 25 april geplaatst zijn, en verreweg de meeste campers zijn beschikbaar onder deze voorwaarden. Zo zit je financieel dus helemaal nergens aan vast als je vakantie onverhoopt niet door kan gaan. Hier lees je meer over de precieze voorwaarden.

Welke regio’s in Nederland zijn toegankelijk voor campers?

Update 13 mei: Inmiddels zijn verreweg de meeste regio's in Nederland weer toegankelijk voor camperovernachtingen. Vanaf 1 juli mogen ook van het Kabinet alle campings weer open, ook het gemeenschappelijke sanitair. Check tot die tijd even of je op jouw bestemming kunt beschikken over sanitair, of dat je beter een zelfvoorzienende camper kunt boeken.

Nederland is ingedeeld in 25 zogenoemde veiligheidsregio’s. Voorheen hoorde je hier als reiziger amper wat over, maar inmiddels zijn deze regio’s dagelijks onderwerp van gesprek in het nieuws. De veiligheidsregio’s zijn in het leven geroepen om zich in te zetten voor de algemene veiligheid van het gebied (denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van de brandweer), maar ook tijdens rampen en crises. Je weet dus zeker dat je als reiziger onbezorgd op pad kan. 

De veiligheidsregio’s bepalen ook tijdens de coronacrisis of bepaalde (natuur)gebieden open of dicht gaan en of campings mogen open blijven en onder welke voorwaarden. De ene regio kan dus heel andere regels hanteren dan de ander. Tegelijk mogen campings ook op eigen initiatief sluiten of regels aanpassen zonder dat dit wordt opgelegd. Het is dus handig om hier rekening mee te houden bij het maken van je reisplannen en van tevoren altijd even een extra check te doen. Het goede nieuws is in ieder geval dat er nog steeds allerlei plekken zijn waar je met je camper naar toe kan gaan voor een onbezorgde reis.

Hier vind je een overzicht van de veiligheidsregio's en de beschikbaarheid van campings zoals opgesteld door NKC.

Update 30 april: vanaf vandaag is het weer mogelijk om met je camper te overnachten in Brabant. Vanaf 1 mei geldt dit ook in Zeeland. Hierbij wordt 15% voorlopig van de campingplaatsen beschikbaar gesteld voor campers. Dit wordt na 22 mei mogelijk verder uitgebreid.

Vrijheid en flexibiliteit met de camper

Wij zijn altijd al groot fan van campers geweest, maar juist in deze tijd is de vrijheid die het geeft extra van belang. Je kunt je makkelijk verplaatsen, dus mochten de regels op een specifieke camping veranderen op last van de eigenaar of de veiligheidsregio, dan kun jij altijd snel door reizen of je plannen aanpassen. Veel grotere campers hebben standaard een eigen toilet en keuken aan boord, wat genoeg is om een paar dagen te kunnen overbruggen. Andere exemplaren beschikken zelfs over een douche.

vakantie in nederland

Hoe zien de campings er nu uit?

Op de campings die nog open zijn gaat het er net even anders aan toe dan normaal. Ten eerste is het goed om te weten dat sanitair en andere gezamenlijke ruimtes voorlopig nog verplicht gesloten zijn op Nederlandse campings. Wil je in deze tijd dus een nachtje op pad, dan heb je een camper nodig met minimaal een toilet en stromend water aan boord.

Verder zijn restaurants, zwembaden en spelletjesruimtes zijn dicht, zodat er altijd 1,5 meter afstand gehouden kan worden en de hygiëne gewaarborgd wordt. Op veel plekken kun je dus puur terecht in je eigen camper. Zorg dus voor genoeg vermaak aan boord, en kies bestemmingen waar genoeg te doen is. Denk bijvoorbeeld aan een natuurcamping waar je er gemakkelijk op uit kan trekken in de natuur.

Update 4 mei: Bekijk ook eens dit handige overzicht met campings in Nederland die beschikken over privé sanitair. Zo kun je met elke camper terecht.

Hoe kan ik veilig reizen?

Reizen in een camper is in deze tijd ideaal, want je zit eigenlijk in je eigen quarantaine omgeving op wielen. Daarnaast faciliteert het social distancing. Als je dan ook nog kiest voor rustige routes en bestemmingen, weet je zeker dat 1,5 meter afstand houden eenvoudig is. 

Om veiligheid en een onbezorgde reis te garanderen hebben we ook dit hygiëneprotocol opgesteld. Net zo hebben we voor verhuurders een speciaal protocol opgesteld zodat de overdracht van de camper vlekkeloos verloopt. Lees hier hoe dat ging bij camper eigenaren Ivo en Marja.

veilig op vakantie in corona tijd

Mooie bestemmingen, routes en plekken voor overnachting

Wat is er in Nederland te zien en te doen op dit moment?

Er is in Nederland van alles te doen en er zijn tal van mooie plekken om met je camper naartoe te gaan. Hieronder vind je onze tips. Het is in ieder geval belangrijk om de drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. Kleinschalige campings en camperplaatsen zijn nu perfect, evenals mooie bestemmingen ‘off the beaten track’. Zo kom je met zo min mogelijk mensen in aanraking.

Camperroutes en regio’s

Er zijn talloze mooie wegen en routes om met de camper te verkennen. Lees hier alles over onze favoriete routes in Nederland. Hieronder vind je nog specifiekere tips voor regio's die zich momenteel heel erg lenen voor een camper reis.

Off the beaten track

Drenthe: de minst dichtbevolkte provincie van Nederland
Drenthe is misschien wel de meest onderbelichte provincie van ons land, maar er is ontzettend veel te zien en te doen. Vooral voor natuurlijke bestemmingen en activiteiten zit je hier helemaal goed. Onze tip is een bezoekje aan nationaal park Dwingelderveld. Er zijn daar zelfs stiltegebieden waar je heen kunt om helemaal tot rust te komen, en zeker te zijn dat je verder weinig anderen tegen komt. Voor je verblijf hebben we hier 5 mooie campings in Drenthe verzameld.

De Stiltebank op de Utrechtse Heuvelrug
De stilste plek van Nederland is volgens Stichting Natuur en Milieu een verstopt heideveldje op de uitgestrekte Utrechtse Heuvelrug. Hier is aan een wandelpad een speciaal bankje geplaatst om echt even een moment te nemen om van de rust te kunnen genieten. Voor je overnachtingen in de provincie Utrecht kun je hier eens kijken naar mooie camperplaatsen.

De Dollard in Groningen
De Dollard in Groningen is het uiterste puntje van de Waddenzee dat Nederland en Duitsland aan elkaar verbindt. In Groningen noemen ze het ook wel de Dollert of Dullert. Het gebied is beslist een bezoekje waard.
Ook verblijven in Groningen? Bekijk hier de camperplaatsen in Groningen.

Harger- en Pettemerpolder in Noord-Holland
Dit uitgestrekte poldergebied vlak aan de kust is een officieel natuurmoment. Het vormt een thuis voor allerlei weidevogels en kent vele wandelroutes. Er is veel te zien en je kunt er uitgebreid wandelen zonder iemand tegen te komen.
Voor je overnachting in Noord-Holland tippen we deze camperplaatsen.

Rustige stranden in Nederland
Met meer dan 500 km kustlijn zit ons land vol met prachtige kustgebieden om te vertoeven. Hier tippen we vier rustige stranden waar je onbezorgd heen kan voor het ultieme zomergevoel.

Welke mooie verblijfplaatsen zijn er in Nederland?

Let op: zoals genoemd kunnen sommige plaatsen tijdelijk gesloten zijn. Controleer altijd zelf even hoe de stand van zaken is tijdens jouw reisdata. Het kan goed zijn dat campings de deuren weer openen wanneer jij van plan bent te gaan reizen.

Update 1 mei: raadpleeg ook eens dit handige overzicht van Camperstop van camperplaatsen die momenteel open zijn in Nederland.

Natuurkampeerterreinen van Stichting de Groene Koepel

Een eerste tip is om eens te kijken naar de prachtige natuurkampeerterreinen van Stichting de Groene Koepel. Dit interactieve overzicht laat precies zien welke natuurcampings er allemaal geopend zijn. Je vindt er vele tientallen terreinen waar je terecht kan voor een bijzondere tijd midden in het groen. De locaties zijn door het hele land verspreid en hebben elk weer hun eigen charme. Gemene deler is in ieder geval dat je er geen subtropisch zwemparadijs zal vinden, maar wel rust, ruimte en Nederlands mooiste groene plekjes.

natuurcamping goboony camper

Afbeelding van Stichting de Groene Koepel

Camperplaatsen per provincie

Hierboven hebben we al gelinkt naar allerlei camperplaatsen door het land. Maar ook in veel van de overige provincies kun je nog goed terecht.

Gratis camperplaatsen

Hier hebben we een overzicht geplaatst van 10 mooie gratis camperplaatsen in Nederland. Voor nu lichten we er 3 even extra uit.

  • Restaurant Norgerhout: naast het restaurant in Norg (Drenthe) vind je een camperplaats bij ‘Het Norgerholt’. Vanuit hier kun je gelijk het bos in lopen!
  • De Pannenkoekenbaker: dit restaurant staat in Doesburg (Gelderland) en biedt gratis camperplaatsen op de naastgelegen parkeerplekken.
  • ‘t Zielhoes: ligt in Noordpolderzijl (Groningen), achter de Waddendijk. Rust en ruimte genoeg hier!

Kleinschalige campings

  • Camping Bergumermeer in Sumar (Friesland). Je verblijft direct aan het meer. De camping biedt meerdere Quick Stop Camperplaatsen.
  • Camping Midden Drenthe in Zwiggelte (Drenthe): grote plaatsen, waardoor het makkelijk is om veel afstand te houden. Er is genoeg natuur in de buurt om je te vermaken: denk aan zandverstuivingen, heidevelden, bossen en vennen.
  • Camping Groene Eiland: ligt in het dorpje Appeltern (Gelderland) en is regelmatig uitgeroepen tot beste camping van de regio. Ook hier is genoeg natuur vlakbij!
  • Camping De Grote Altena in Oosterhout (Noord-Brabant), waar je direct aan de Waal staat.

Top 10 campings in Nederland

Wil je nog meer campings zien om uit te kiezen? Dit is onze ultieme top 10 Nederlandse campings.

Nu hoef je alleen nog een camper uit te kiezen!

Met dit overzicht weet je hoe je ook in deze tijd een prachtige reis met de camper kunt gaan maken. We hebben je ook allerlei tips en inspiratie gegeven voor je reisplannen, dus nu is het alleen nog zaak om een mooie camper uit te zoeken en op pad te gaan. Kun je niet kiezen of heb je nog vragen? Onze collega’s van support helpen je graag verder.

Bekijk aanbod