Camper huren met je hond?

29 oktober 2015 in Tips voor reizigers

Voor sommige mensen is hun trouwe viervoeter deel van de familie. Zeker tijdens je campervakantie wil je je hond liefst gewoon meenemen. Met de volgende tips en informatie ga je een zorgeloze camper vakantie tegemoet met je hond.

Je hond in de camper meenemen: gebruik een bench

We kennen allemaal het bekende beeld van de hond op de bank die zijn kop uit het raam steekt, zijn tong uit zijn bek hangend. Dit is echter gevaarlijk voor zowel de inzittenden als de hond. Als er onverwachts hard geremd moet worden kan de hond door de camper geslingerd worden. Ook kan je huisdier in onrustige stand de bestuurder afleiden terwijl hij of zij aan het rijden is. Voor veiligheidsredenen is daarom een bench een goede optie waarin je hond tijdens de reis kan verblijven. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is zodat je huisdier zich kan omdraaien. Zorg er ook voor dat de bench goed vaststaat zodat deze niet kan omvallen of kan bewegen door het voertuig. Als er jonge honden meegaan, is een bench ook verstandiger i.v.m. het schoonhouden van je voertuig.

Hond veilig in bench tijdens je camperreis

Wagenziekte voor honden, bestaat dat?

Niet alleen mensen hebben er last van, honden kunnen er ook last van krijgen: wagenziekte. Roadtrips zijn niet voor alle honden weggelegd. Vooral puppies en jonge honden hebben sneller last van wagenziekte. Sommige honden geven al over als ze een auto zien. Schat daarom goed in of uw hond een campervakantie aankan. Laat bijvoorbeeld de hond wennen aan een camper door alvast korte ritjes te maken. Wat ook helpt is dat je viervoeter met een lege maag reist. Als je hond zich toch niet goed gaat voelen tijdens de rit, zorg dan dat je een deken of kranten onder je huisdier legt. Probeer sowieso om de 2 à 3 uur te stoppen om even de benen te strekken, maar stop vaker als je hond zich niet goed voelt. Aangezien je viervoeter wagenziek wordt door de desoriënterende, hobbelige camper bewegingen en hij niet naar buiten kan kijken om dit desoriënterende gevoel op te vangen, zijn korte pauzes een fijne afwisseling. Zorg dat je in deze pauzes ook de hond voldoende vers drinkwater geeft. Ook zijn er tabletten die door de dierenarts voorgeschreven kunnen worden.

Camper huren met hond - wagenziekte bij honden

Hoe voorkom je oververhitting voor je hond

Temperaturen kunnen hoog oplopen in je voertuig op zonnige vakantiedagen. Als er geen airco is, zorg er dan voor dat er genoeg pauzes ingelast worden om de camper uit te gaan tijdens het reizen. Plaats je camper niet in de volle zon, maar zet het, indien mogelijk, in de schaduw. Het is ook erg belangrijk dat je nooit je hond alleen achterlaat in de camper. Honden kunnen minder gemakkelijk hun warmte kwijtraken dan mensen. Voertuigen zoals auto’s, caravans en campers kunnen in de zon veranderen in ovens met temperaturen die in korte tijd kunnen oplopen tot 50 à 60 graden. Honden kunnen dan snel oververhit raken met als gevolg dat hun bloed gaat stollen wat levensbedreigend is. Ramen op een kiertje zetten is hierbij niet genoeg. Als je merkt dat je hond het erg warm heeft houdt hem dan goed gehydrateerd met drinkwater. Sommige honden waarderen ook meren, riviertjes of zwembadjes om in af te koelen. Er bestaan ook verschillende voorwerpen, zoals een koelmat, die je hond koeler houden op extreem warme dagen.

Honden drinken

Reisdocumenten en inentingen voor je hond op orde?

In de EU is het verplicht een Europees dierenpaspoort bij de hand te hebben waarin staat dat je huisdier ingeënt is (minstens 21 dagen voor de reis), geen rabiës heeft en dat het dier identificeerbaar is via chip. Regelgevingen verschillen per land dus lees jezelf in voordat je op weg gaat. Hierbij is het belangrijk dat je ook kijkt naar de regels van de landen waar je doorheen rijd. Als je met je hond naar een land buiten de EU reist, let dan op wat de eisen zijn om je hond weer terug naar Nederland te krijgen, er kan bijvoorbeeld om een bloedtest gevraagd worden. Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je een bezoekje moet brengen aan de dierenarts. Toch is het verstandig om (medische) gegevens bij u te hebben zodat verzorging een stuk sneller kan verlopen.

Meer informatie of eisen per land aangaande reizen met je huisdier kunt u vinden op de Landelijke Informatie Centrum Gezelschapsdieren website: http://www.licg.nl/31d/praktisch/reizen-en-vakantie.html#invoereisen

Paspoort gezelschapsdieren

Maak comfortabel voor je hond in de camper

Neem je hond z’n favoriete speeltjes mee, zijn eigen slaapkussen (slaapmand) en zijn eigen drink- en eetbak. Zorg ook dat je hond's routine niet te veel verstoord word. Laat je hem normaal altijd ’s avonds uit, zorg er dan voor dat je dit ook regelmatig op vakantie doet.

Dagje museum? Zoek een oppas voor je hond in de buurt

Ga je een dagje op pad, bijvoorbeeld naar een museum, en is het niet zo handig om je hond mee te nemen? Zoek dan in de buurt een baasje dat tijdelijk op hem wil passen. Je hebt daar nu een super handige website voor: https://www.pawshake.nl. Je kunt op deze site heel makkelijk een tijdelijke oppas vinden. En zo kom je ook nog met de lokale community in contact ook! Dubbel leuk!

Wandelen met je hond tijdens je campervakantie

Als je gaat wandelen met de hond is er altijd een kans dat jij of je hond een teek kan oplopen. Controleer daarom altijd na een wandeling jezelf en je hond op tekenbeten en verwijder de teek met een tekenpen. Teken bevinden zich in struiken en in hoog en laag gras. Ze komen overal voor: in bossen, parken, heiden en duinen.
Let ook op hondenlosloopgebieden als je gaat wandelen met je viervoeter. Niet overal mag je hond namelijk loslopen. Op veel plaatsen is het verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij je te hebben. Het is geen fijn klusje, maar hinderlijk als het niet gebeurt. Bovendien kan je loslopende hond of het niet opruimen van uitwerpselen voor hoge boetes zorgen.

Hond uitlaten

Geen blaffende honden wakker maken

Natuurlijk zijn er andere reizigers die niet houden van dieren of er bang voor zijn. Zorg ervoor dat uw hond niet in zijn enthousiasme naar elke nieuwe voorbijganger rent. Dan zijn er natuurlijk ook de reizigers die simpelweg op vakantie gaan voor hun rust. Niet iedereen kan dan een drukke, blaffende hond waarderen. Een grondpin met rollijn is handig zodat je hond lekker rond kan lopen maar niet zomaar weg kan rennen en dus bij de camper in de buurt blijft.

Bekijk hier de campers die je kunt huren, waarbij je je hond mag meenemen

Meer campers waar de hond mee mag